Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Domstol: Olagligt att stänga världens största flyktingläger

Från 2017
Dadaab i Kenya är världens största flyktingläger
Bildtext Dadaab i Kenya är det enda hem många somalier har känt.
Bild: Yle / Antti Lempiäinen

Kenyas högsta domstol har ogiltigförklarat regeringens beslut att stänga flyktinglägret Dadaab och att skicka tillbaka somaliska flyktingar därifrån.

Det var i maj i fjol som den kenyanska regeringen beslöt att stänga Dadaab, som är världens största flyktingläger.

Orsaken är enligt regeringen landets säkerhet - de misstänker att terrorgruppen al-Shabaab rekryterar och planerar attacker i lägret.

Efter att Kenya skickade trupper till Somalia år 2011 har landet drabbats av två förödande terrorattacker utförda av al-Shabaab.

År 2013 attackerades köpcentret Westgate i Nairobi och 2015 dödades nästan 150 studerande i en attack mot universitetet i Garissa.

Lägret skulle stänga i november, men regeringen sköt då upp det till maj i år. Domstolens beslut blockerar också beslutet att lägga ner landets flyktingdepartement.

Dadaab grundades år 1991 som ett temporärt läger för somalier som flydde från inbördeskriget, men har nu vuxit till en av Kenyas största städer med kring 350 000 invånare

al-Shabaab och hungersnöd väntar dem som återvänder

Domaren John Mativo dömde att stängningen av lägret hade beordrats utan att konsultera de berörda människorna och emot den grundlagsenliga rätten till rättsprocesser.

- Regeringens beslut gäller specifikt somaliska flyktingar och är gruppförföljelse, olagligt, diskriminerande och därför grundlagsvidrigt, säger han.

Den kenyanska regeringen har grundat ett program för frivilligt återvändande till Somalia för flyktingarna, men många människorättsorganisationer har kritiserat programmet för att vara allt annat än frivilligt.

Många är födda i Kenya och har aldrig varit i Somalia, där de som åkt tillbaka främst har samlats i interna flyktingläger i staden Kismayo på grund av det dåliga säkerhetsläget i landet.

Förutom al-Shabaab hotas de återvändande flyktingarna av ett annat, kanske ännu värre hot. Somalia har i flera år drabbats av en förödande torka, och om regnen misslyckas igen i mars och april är hungersnöd enligt FN "sannolik".

Många somalier i Dadaab uppges ha köpt förfalskade kenyanska ID-handlingar och tagit sig till grannlandet Uganda, som har en betydligt liberalare flyktingpolitik.

Men Uganda hör redan till världens största flyktingmottagare, och har redan problem att ta hand om de nästan 600 000 sydsudaneser som har kommit till landet sedan inbördeskriget där bröt ut 2013.

Regeringens beslut hade dragits inför rätta av kenyas nationella kommission för mänksliga rättigheter och människorättsgruppen Kitua Cha Seria.

Diskussion om artikeln