Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Nordea drog tillbaka stöd till omstridd oljeledning

Från 2017
protester
Bildtext Protester mot oljeledningen i Kalifornien efter att Trump valdes till president.
Bild: EPA/PAUL BUCK

Den nordiska bankkoncernen Nordea har utsatts för påtryckningar att dra sig ur investeringar i bolag på grund av president Donald Trumps beslut att gå vidare med dragningen av oljeledningen i North Dakota.

I december stoppades investeringar i flera företag som är involverade i byggandet tillfälligt i sex månader medan en miljöutredning skulle göras.

President Trump beslöt ändå att ingen miljöutredning behövs, och på onsdagen meddelade Sasja Beslik, chef för hållbara finanser vid Nordea, att bolagen ETP, Sunoco Logistics och Phillips 66 utesluts från alla investeringar på grund av beslutet att gå vidare med dragningen av oljeledningen genom Siouxstammens reservat.

Beslik säger till nyhetsbyrån TT att det inte är påtryckningar från bland annat miljöorganisationen Greenpeace som har fått dem att omvärdera, utan vad han kallar "fakta på marken". Han hade ändå på onsdagen ett möte med Greenpeace, skriver TT.

Greenpeace uppger att de i december hade kommit överens med Nordea att banken drar sig ur oljeledningsprojektet om amerikanska myndigheter ger grönt ljus att bygga den sista biten av ledningen genom ursprungsbefolkningens land.

Nordea har investerat kring 37 miljoner euro i bolag som bygger ledningen.

På onsdagen meddelade armén att man godkänner att den sista tvåkilometersstumpen av den nästan 2000 kilometer långa ledningen byggs genom Siouxstammens gamla begravningsplats.

Stammen är också bekymrad över att eventuella läckage från ledningen skulle förstöra deras vattenreserv.

Banken Swedbank uppgav på Twitter att man inte kommer att göra som Nordea.

Protest mot den planerade oljeledningen Dakota Access i Morton County, North Dakota den 22 oktober 2016.

North Dakotas omstridda oljeledning kan slutföras i snabb takt

Trumps administration har nära band till oljeföretaget.

Diskussion om artikeln