Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Ett år till vinter-OS – här är Finlands tio största medaljhopp

Från 2017
Enni Rukajärvi, OS 2014.
Bildtext Enni Rukajärvi vann silver i slopestyle i Sotji-OS 2014.
Bild: Xinhua / All Over Press

Med exakt ett år kvar till vinter-OS i Pyeongchang listar Yle Sportens de tio största blåvita medaljhoppen i Sydkorea. Nummer ett på listan är snowboardåkaren Enni Rukajärvi.

Finland har inte rosat marknaden i vinter-OS-sammanhang (eller sommardito för den delen) på sistone.

På de tre senaste vinterspelen har det endast blivit ett guld, genom Iivo Niskanen och Sami Jauhojärvi i lagsprinten i Sotji 2014.

Iivo Niskanen och Sami Jauhojärvi firar OS-guldet 2014.
Bildtext Får Iivo Niskanen (t.v.) och Sami Jauhojärvi tronföljare i Sydkorea?
Bild: All Over Press

Något hisnande medaljskrammel i likhet med saldot på tolv pallplatser från Nagano i Japan 1998 är knappast att vänta heller när OS nu återvänder till Asien – men framgångskandidater finns.

Med på dagen ett år till OS-invigningen i Pyeongchang den 9 februari 2018 listar Yle Sporten Finlands tio största medaljhopp.

Finlands största medaljhopp:

1. Enni Rukajärvi
Regerande olympiska silverdam i slopestyle från Sotji 2014, X Games- och världsmästare några år tidigare, dubbel VM-silvermedaljör i fjol. Har denna säsong deltagit i fyra FIS-världscuptävlingar; i Big Air har hon varit tvåa och sjua, medan det blivit två segrar i slopestyle. Tävlingen i Laax den 20 januari hörde även till World Snowboard Tour och samlade hela världseliten. Rukajärvi är för tillfället världens bästa slopestyleåkare – och Finlands hetaste medaljnamn.

2. Ishockey, damer
Om man listade Finlands tio största guldkandidater, skulle damlandslaget i ishockey inte rymmas med. Vad beträffar medaljer är situationen däremot totalt annorlunda. Förlorade visserligen mot Ryssland i VM-bronsmatchen i fjol och floppade i OS-kvartsfinalen mot Sverige senast, men rankar allmänt som världens tredje bästa landslag bakom USA och Kanada. Klar bronsfavorit.

Krista Pärmäkoski åkte fort under andra halvan av loppet.
Bildtext Krista Pärmäkoski ett vasst stafettankare.
Bild: Heidi Koivunen/All Over Press

3. Skidstafett, damer
Med Krista Pärmäkoski i den absoluta världseliten och Kerttu Niskanen, Laura Mononen och Anne Kyllönen – varför inte också Aino-Kaisa Saarinen och Riitta-Liisa Roponen – strax bakom, lär Finland även utan en fulländad prestation vara nära pallen. Lagsprinten avgörs däremot med den sämre blåvita tekniken, den fria.

4. Kaisa Mäkäräinen
På den absoluta världseliten hela 2010-talet, och ligger som bäst trea i den totala världscupen. Håller ofta den allra snabbaste farten ute i spåret, vilket innebär att hon med lyckat skytte har guldchans varje gång. Vunnit fem VM-medaljer, varav ett guld, men har inte ett rykte som den kyligaste mästerskapsidrottaren. Den bästa OS-placeringen är sexa från Sotjis masstart. Kan bevisa att hon lärt sig handskas med stortävlingsnerverna i pågående VM i Hochfilzen.

Eero Hirvonen och Ilkka Herola, november 2016.
Bildtext Eero Hirvonen (t.v.) och Ilkka Herola håller redan till i världstoppen.
Bild: All Over Press

5. Stafett, nordisk kombination
Efter den för tillfället överlägsna kombinerade nationen Tyskland har Finland flest representanter i topp-10 i världscupen. Både Ilkka Herola (21 år) och Eero Hirvonen (21) är dessutom unga. Därtill står juniorvärldsmästaren Arttu Mäkiaho (19) och tian från Lahtisvärldscupen, Leevi Mutru (21) i kö. Hela kvartetten borde kunna ta ytterligare ett kliv till nästa säsong, dessutom finns möjligtvis veteranen Hannu Manninen som nyttig reserv. Framför allt sprintstafetten borde erbjuda fina podiechanser.

6. Matti Heikkinen
Det starkaste individuella skidkortet – inte minst i och med tävlingsschemat. Heikkinen, som i vinter varit säkrare än någonsin tidigare, har tre medaljchanser individuellt: skiathlon, 15 kilometer med fri skidteknik och 50 kilometer med klassisk. Med fullträff kan det bära ända fram på vilken sträcka som helst.

Matti Heikkinen.
Bildtext Matti Heikkinen kan hävda sig på flera distanser.
Bild: All Over Press

7. Krista Pärmäkoski
Tagit stadiga kliv mot världseliten, där hon nu definitivt hör hemma. Allra bäst på 10 kilometer klassiskt som saknas i OS-programmet, men har varit minst fyra i världscupen på OS-distanserna klassisk sprint, skiathlon och 10 kilometer fritt, och bör även kunna prestera på sällan åkta 30 kilometer klassiskt.

8. Roope Tonteri
Världsmästare i såväl Big Air som slopestyle 2013, följde upp med guld respektive silver 2015. Båda två OS-grenar i Pyeongchang. Tagit en världscupseger i Big Air i vinter. Lidit av skador men har en framgångsvana i mästerskap som få snowboardåkare kan matcha.

Roope Tonteri, december 2016.
Bildtext Roope Tonteri van att vinna.
Bild: All Over Press

9. Ishockey, herrar
Finland har ett fantastiskt saldo i de fem senaste OS-turneringarna med hela NHL-gräddan på plats: ett silver (2006) och tre brons (1998, 2010, 2014), och har dessutom flera enormt lovande spelare på gång. NHL-spelarnas medverkan i Pyeongchang är fortfarande öppen, men ifall de saknas försvagas till exempel Kanada och USA ännu betydligt mer än Finland. Rankingen sänks av Lauri Marjamäkis hittills svaga lejonresultat med World Cup-fiaskot som ”bästa” bevis.

10. Iivo Niskanen
Börjar med sina 26 år närma sig optimal skidålder och även om han kanske har sina allra starkaste OS-chanser fyra år senare, finns redan nu alla chanser till medalj. Liksom för Pärmäkoski saknas favoritsträckan (15 km klassiskt), men lär istället satsa på avslutande 50 kilometer med klassisk teknik.

Teemu Selänne med bronsmedaljen runt halsen, OS 2014.
Bildtext Lejonen, med Teemu Selänne med en sista gång, vann brons i Sotji.
Bild: Yle/Tomi Hänninen