Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Över 8 000 deltar i Skolmusik i maj

Från 2017
Uppdaterad 09.02.2017 13:32.
Slutkonserten för Skolmusik 2013
Bildtext Skolmusik 2013.
Bild: Yle/Anna Savonius

Skolmusik 2017 hålls i Korsholm och Vasa den 4 till 6 maj och aldrig förut har intresset varit så stort. Festivalen har 8 048 anmälda från 164 skolor och musikgrupper.

- Vi är jätteglada över det stora intresset och det blir stort jubileumsår, Finland fyller hundra år och DUNK 30 år, säger projektledare Annika Richard på DUNK - De Ungas Musikförbund som är arrangör för festivalen.

De stora festkonserterna kommer att äga rum i Botniahallen.

- Vi satsar och hoppas på att få in 7 500 personer i Botniahallen, säger Richard.

Skolmusik består också av mindre mosaikkonserter där skoleelever uppträder för varandra på Ritz, Doo-Bop Club, Academill, och Korsholms vuxeninstitut. I Rewell Center kommer man att hålla open stage.

Frivilliga behövs

Skolmusik 2017 blir ett stort evenemang och man kommer att inkvartera deltagare i skolor runt om i Korsholm och Vasa. Och det behövs frivilliga krafter som hjälper till.

- Vi rekryterar frivilliga och har kontaktat många organisationer. Privatpersoner får också mycket gärna kontakta oss om de vill delta, säger Richard.

Arbetsuppgifterna kan innebära att roada i Botniahallen eller övervaka skolor och den som exempelvis är busschaufför kan man hjälpa till med transporter.

- Vi uppskattar alla hjälpande händer, säger Richard.

Nyskrivet material

Richard säger det som säkert lockat många deltagare i år är att man har helt nyskrivet material av finländska tonsättare och artister.

- Många skolor är redan i fullgång med att öva in repertoaren och den stora festkonserten ser många fram emot, säger Richard.