Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Nästan tio miljarder euro i vinst för svenska storbanker

Från 2017
Uppdaterad 09.02.2017 17:09.
Bostadshus i Göteborg
Bildtext Bostadshus i Göteborg
Bild: EPA/MAURITZ ANTIN

De fyra svenska storbankerna redovisar en sammanlagd vinst på 92 miljarder kronor (närmare 10 miljarder euro) för 2016, rapporterar Sveriges Television.

År 2014 var den sammanlagda vinsten för Nordea, Handelsbanken, SEB och Swedbank 81 miljarder kronor och 2015 var vinsten 106 miljarder kronor.

Samtidigt har bolånemarginalen enligt SVT stigit till rekordhöga 1,73 procent. Enligt SVT har de svenska bankerna under flera års tid höjt sina marginaler på bolån.

Intresseorganisationen Villaägarna anser att den höga marginalen är ett tecken på bristande konkurrens bankerna emellan.

Boendeekonom Håkan Larsson på Villaägarna säger att barnfamiljer med stora bolån är de som betalar när bankerna gör stora vinster.

Boräntorna har stigit något

Samtidigt har de genomsnittliga boräntorna i Sverige stigit något. I januari höjde 12 av 14 långivare de rörliga genomsnittsräntor som kunderna betalar för bolån, rapporterar Svenska Dagbladet. Höjningen är 0,02 procentenheter jämfört med december.

Sparekonomen Joakim Bornold på Nordnet säger till SvD att det finns prutmån i de svenska boräntorna ur kundens synvinkel.

Bornold räknar också med att boräntorna kommer att stiga med cirka en halv procent i år. På några års sikt anser han att räntorna kan ligga på omkring 4-5 procent.

Aktias chefsekonom Heidi Schauman säger däremot att det är spekulativt att tala om ett ränteläge på 4-5 procent. Hon räknar med att de låga räntorna håller i sig i ett par års tid.

Diskussion om artikeln