Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Akilles vinner grundserien – Borgåfinal hägrar: ”Sanslöst stor betydelse”

Från 2017
Uppdaterad 09.02.2017 14:08.
Akillesfans, HIFK-Akilles, januari 2015.
Bildtext Akillesfansen hoppas på föreningens första FM-guld sedan 1985.
Bild: Yle/Tomi Hänninen

Det här betyder enormt mycket för hela föreningen, säger tränaren Tomi Gröhn efter att Akilles säkrat grundseriesegern i bandyligan. Nu kan förberedelserna för en finalfest på hemmaplan börja.

Akilles har dominerat bandyligan denna säsong och endast förlorat en av 16 matcher. På onsdagen spikades förstaplatsen i grundserien, då tabelltvåan Kampparit förlorade borta mot Veiterä.

– Jag hade räknat med att vi i vilket fall som helst säkrar det på veckoslutet, men Veiterä skötte om det i förtid. Och det har vi förstås inget emot, nu kan vi spela helt utan press på helgen, säger Akilleslotsen Tomi Gröhn till Yle Sporten.

Petteri Lampinen firar sitt mål i finalen mot Botnia 2016.
Bildtext Akilles har snittat över sex mål framåt och under tre bakåt denna säsong.
Bild: Yle/Mikael Crawford

Akilles avslutar grundserien genom att möta Narukerä hemma på lördag och sedan Kampparit borta på söndag. Enligt Gröhn fungerar matcherna som slutspelsförberedelse – till exempel Kampparit kan mycket väl stå för motståndet igen senare på våren.

– Vi går in för att njuta. De här matcherna har ändå i första hand en mental betydelse, vi vill få till en avslappnad och trygg stämning i truppen inför playoff.

”Jättenöjd”

Akilles gick in i säsongen som guldfavorit – precis som i fjol då säsongen slutade i ett surt silver. På ett år har laget enligt Gröhn tagit flera steg framåt.

– Förra säsongen satsade vi på försvarsspelet, den här fokuserade vi däremot fram till januari främst på att finslipa nyanser i offensiven, och nu har vi igen börjat täta till, berättar Borgåtränaren.

– Vi har som helhet hållit hög nivå genom hela säsongen. Vi har spelat bäst ihop som lag av alla i serien. Duktiga individer har Akilles haft redan länge, men nu har det funkat ihop bättre än tidigare. Jag är jättenöjd.

Karriärens höjdpunkt

En sak som säkrades i och med grundseriesegern är att ifall Akilles tar sig till final, så avgörs den i Borgå. Gröhn är noga med att poängtera att Akilles inte är i final ännu, men medger att tanken kittlar.

– Det skulle ha sanslöst stor betydelse för hela föreningen. Delvis förstås ekonomisk, men överlag skulle det innebära ytterligare en värdefull boost för bandyn i staden.

– Man har mer eller mindre väntat sig framgång av Akilles de senaste tio åren, men hittills har vi inte nått ända fram. Det skulle vara en jättestor grej mentalt att äntligen lyckas.

Borgå Akilles tackar fans efter att ha säkrat finalplats 2016.
Bildtext Om Akilles tar sig till final (och isen i Borgå håller) spelar man final på hemmaplan.
Bild: Yle/Janne Karinkanta

Förra våren förlorade Akilles finalen mot Botnia i Helsingfors framför ett hav av tillresta supportrar. I år spelas finalen lördagen den 11 mars.

– Vi lockade med oss nästan 2 000 Borgåbor i fjol och en hemmafinal skulle alldeles säkert vara en oerhört fint tillställning, konstaterar Gröhn.

– Hemmafavören i en enskild match är liten, om den alls finns, det är en så exceptionell dag inom finländsk bandy. Men också för spelarna skulle det betyda enormt mycket att få spela final framför hemmapubliken. Det skulle säkert vara karriärens höjdpunkt för många av dem.

Diskussion om artikeln