Hoppa till huvudinnehåll

Familj

Buu-klubben
Yle Watt

Maria Sundblom Lindberg: Kontrollknarkare

Från 2017
Uppdaterad 14.02.2017 15:36.
Maria Sundblom Lindberg skriver i en anteckningsbok.
Bild: Parad Media

Man behöver inte ha ett barn som är narkoman för att bli medberoende. Man behöver inte ha en fru som super för att hamna i kontrollens djupa träsk. Ibland kan det räcka med att någon som är nära alltid är svag och mår dåligt.

För min vän är det en syster som är psykiskt labil och som ständigt hamnade i kaos och katastrofer som hanteras med sprit. Katastrofer som man intalar sig att blir färre eller mindre om man själv alltid är tillgänglig och alltid ställer upp.

Men det är faktiskt inte min vän som är medberoende, längre. Utan hennes föräldrar som under de senaste 30 åren varit totalt tillgängliga för ett syskon, medan de andra syskonens liv och behov är på paus.

Maria och Kenneth Thelen samtalar med Maria Sundblom Lindberg.
Bildtext Maria och Kenneth Thelen pratar om missbruk.
Bild: Parad Media

Föräldrarna aldrig riktigt där

Föräldrarna uppehåller nog en artig kontakt med sina andra barn, men de är aldrig riktigt närvarande. Telefonerna ligger alltid på bordet bredvid kaffekoppen och när den ringer går de bakom hörnet och pratar och ibland sticker de direkt iväg utan ursäkter och förklaringar.

De få gånger som syskonen träffas med sina föräldrar vill mamma och pappa helst av allt diskutera systern och hennes mående. Systern kommer inte till gemensamma födelsedagar eller middagar. Hon upplever sig illa omtyckt av syskonen. Det gör att föräldrarna bara firar jul med ett av sina barn, som annars skulle bli helt ensam.

Systern är inte ensam. Hon har barn, barn som får lika mycket uppmärksamhet som sin mamma. Föräldrarna sköter de barnbarnen så ofta, att de sen inte orkar ta hand om fler eller mer.

Syskonen Lindberg och Thelen myser i soffan.
Bildtext Syskonen Lindberg myser i soffan.
Bild: Parad Media

Det är många som ligger i terapisoffan och talar om barndomens trauman och besvikelser på sina föräldrar, men detta medberoende är inget som hände i förfluten tid utan är ständigt pågående.

Därför är det omöjligt att få en nödvändig och försonlig distans. Bra dagar kan min vän hantera det och tittar istället sin egen familj tacksamt i ögonen, men sämre dagar känns det djupt orättvist och smärtsamt att vara bortvald.

Medberoende människor blir otroligt irriterade och aggressiva när man tar upp hur deras agerande sårar och söndrar.

Att inte vara lika viktig bara för att man har lyckas behålla sina jobb och sina relationer. Bra dagar reflekterar min vän kring, att det kanske ändå inte handlar om att vara mindre älskad, utan att det bara är brist på resurser, gränser och ork.

Sämre stunder blir hon däremot nästan hatisk, eftersom hon ser att det långt är föräldrarnas fel att hennes syster aldrig kommer på fötter själv. Kontrollen är deras sätt att hantera SIN oro, men de uppehåller samtidigt systerns oförmåga att hantera sitt liv samtidigt som de fråntar alla sina andra barn omsorg.

Maria och Kenneth Thelen besöker Cirkus Familj.
Bildtext Maria och Kenneth Thelen i soffan.
Bild: Parad Media

Svårt att prata om

Om det här går det inte att snacka. Medberoende människor blir otroligt irriterade och aggressiva när man tar upp hur deras agerande sårar och söndrar. De anfaller som skadade djur. Försvarar sin unge, försvarar sina val.

- Och varför vill ni att vi ska vi sluta att ta hand om vårt barn? frågar de slutligen när decibelnivån gått ner. På den frågan kan inte syskonen svara. Inga barn ska behöva svara på frågan varför de behöver omtanke.

Cirkus Familj visas onsdagar kl. 22 och söndagar kl 16.55 i Yle Fem. Säsongens alla avsnitt finns nu också på Arenan. Temat i veckans avsnitt diskuteras på torsdagar i Yle Vega kl 14-15.

Diskussion om artikeln