Hårda krav i arkitekttävling på Sveaborg: Endast ett fåtal goda bidrag
Efter en populär arkitekttävling och bidrag som höll märkbart låg nivå har nu en vinnare för nybygget på Sveaborg utsetts. Radhusförslaget "Karlavagnen" smälter in i miljön tillräckligt bra utan att bli för tråkigt.
Idag finns 350 hyreslägenheter på Sveaborg. Arkitekttävlingen handlade om högst tio nya bostäder till Väster Svartö, den västligaste av öarna.
Vinnaren, "Otava" (Karlavagnen), är två radhuslängor som ovanifrån ser spretiga ut, som om man skulle ha förenat stjärnor i ett stjärntecken.
Inuti finns sex lägenheter på 3-5 rum var, vilket med nöd och näppe överstiger tävlingens minimikrav på boyta.
"Karlavagnen" lyckade fylla de stränga kraven på att inte försöka efterlikna de typiska 1700-talsbastionerna för mycket, men samtidigt inte se för lösryckta ut i området.
Andra krav var att byggandet inte får ligga i vägen eller hindra turister och besökare att vandra fritt på ön, berättar tävlingsjuryns ordförande Heikki Lahdenmäki:
- Det är också viktigt att strandområdena är fria, inte privatiserade.
Tävlingen gav kvantitet, men inte kvalitet
Tävlingen lockade arkitekter från Finland, Sverige, Estland, Danmark, Frankrike och Spanien. Sammanlagt fick man in 157 bidrag - en ansenlig mängd.
- Det är nog många unga, studerande arkitekter som gått med. Här behövde man inte planera en hel tomt, bara ett bostadshus.
Det kan också förklara att bidragen höll så låg nivå. Endast de fem bästa bidragen var goda nog, enligt juryn.
Färre klagomål på turister
Tidigare har det förekommit slitningar mellan invånarna och de turister som i hundratusentals kommer varje år.
Nu är det bättre, försäkrar Lahdenmäki som innan sin pensionering länge var planeringschef vid Sveaborgs förvaltningsnämnd
- Vi har till exempel satt upp skyltar som vädjar om att respektera bostadshusens omgivning. Det har lugnat situationen.
Är det turisterna som blivit snällare, eller invånarna som blivit mer toleranta?
- Både och.
Flera invånare önskas till öarna
Marken och de flesta byggnaderna på Sveaborg ägs av staten och förvaltningsnämnden, som lyder under undervisningsministeriet har den delikata uppgiften att bevara öarna "autentiska men livskraftiga".
- Vi arkitekter här på Sveaborg tänker på saken varje dag. Det betyder också att man måste erbjuda service till de som bor här, säger Lahdenmäki.
Varje kvadratmeter av världsarvet synas noggrant innan man beslutar om byggen. Samtidigt har man haft som mål att höja invånarantalet från nuvarande 800 till uppemot 2000.
Under sin höjdpunkt i mitten av 1800-talet hade öarna över 6000 invånare.
Hur mycket kan man ännu bygga på Sveaborg?
- Det har vi suttit och grubblat på i tio år, det finns nog inte så mycket plats att bygga på mer. Men det är ju möjligt att nya generationer, när de tar vår plats, hittar utrymmen.