Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

"Vasaregionen behöver färre gränser och fler pilotprojekt"

Från 2017
Pekka Haapanen, vd för VASEK.
Bildtext Pekka Haapanen, vd för Vasek, anser att gränser som borde rivas om man ytterligare vill främja företagandet i Österbotten.
Bild: Yle/Kati Enkvist.

En sjätte plats är ingen dålig placering, särskilt inte när skillnaden i poäng är så minimal i toppen. Men visst finns det gränser som borde rivas om man ytterligare vill främja företagandet i Österbotten. Det säger Pekka Haapanen vid Vasek om den regionranking som slår fast Seinäjoki som företagarvänligast i landet.

- Den största bristen är att vi har för många gränser. Kommunala gränser och språkliga gränser för att nu nämna två, säger Pekka Haapanen som är vd vid Vasek eller Vasaregionens utveckling Ab.

Landets företagsledare efterlyser framför allt möjlighet att delta i den offentliga serviceproduktionen, att deras företag ska behandlas jämlikt oberoende av olika storlek och karaktär och att man ska vara lyhörda för deras behov inom det kommunala beslutsfattandet.

Pekka Haapanen är inne på samma linje.

- Kommunstrukturen i Seinäjokiregionen fungerar bättre och det syns i mätningen.

Grämer det er att Seinäjoki toppar mätningen samtidigt som Vasa tappar?

- Nej, det där är gammaldags tänk. I dag konkurrerar våra företag framför allt globalt och har ett helt annat fokus, säger Haapanen.

Förlusten av omfattande jour vid Vasa centralsjukhus bekymrar honom ändå.

- Ja, vårdreformen har nog väckt en del oro inom våra stora exportföretag, där har det betydelse att det finns service på orten. Vi hoppas att Vasa centralsjukhus ska få behålla sin verksamhet så intakt som möjligt.

Pilotprojekt och demo sites

Vid Vasaregionens utvecklingsbolag tar man alltså EK:s regionrankning mestadels med ro. Samtidigt duger det inte att bli sittande på kaffepaus någon längre stund, menar Pekka Haapanen. Om Vasa ska växa och öka sin dragningskraft behöver man slå vakt på många fronter.

- Vi jobbar ständigt med sådana frågor som infrastrukturen och förbindelserna, de är av central betydelse och där krävs en utveckling.

Lika livsviktig är tillgången på utbildat och kunnigt folk i olika branscher.

- Vi måste bli ännu bättre på att locka människor också utanför vår egen region.

Samtidigt efterlyser Haapanen fler modiga försök där företagen i regionen vågar sticka ut hakan och visa vilket kunnande som finns i regionen genom pilotprojekt och så kallade demo sites.

- Den nya Kvarkenfärjan vore ett sådant, där skulle vi kunna visa upp ny teknologi på ett fantastiskt sätt.

Haapanen hoppas också att Wasa station småningom förverkligas, eftersom bygget ska förverkligas som ett spjutspetsprojekt i energiteknik som ytterligare sätter Vasa på kartan.

- Och inte att förglömma; Teslas Gigafactory. Det ska vi jobba otroligt hårt för. För även om vi inte skulle få gigafisken på kroken så kunde vi alltid lyckas locka några megafiskar, säger Haapanen.