Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Oenigt om sänkt skatt för höginkomsttagare

Från 2017
Uppdaterad 10.02.2017 09:59.
Sedlar av valören 500 euro
Bild: EPA/MATTHIAS BALK

Statsministerpartiet Centerns riksdagsgrupp accepterar inte det färska förslaget om att sänka försvärvsinkomstskatten för dem med de högsta inkomsterna, rapporterar Centerns språkrör Suomenmaa.

Förslaget ingår i en rapport om företagsbeskattningen.

Riksdagsgruppens ordförande Antti Kaikkonen säger att alltför många i Finland kämpar med den dagliga utkomsten. Han säger att det inte vore rätt att använda samhällets pengar för att sänka skatterna för höginkomsttagare.

Ett annat förslag i rapporten som gruppen motsätter sig är att skatten på små dividendinkomster ska skärpas samtidigt som skatten på stora dividendinkomster sänks.

Centergruppen framhåller att man inte ska försämra incitamenten för små- och medelstora företag.

Orpo: Främjar inte sysselsättningen

Finansminister Petteri Orpo (Saml) är på samma linje som Centerns riksdagsgrupp då han kommenterar rapporten för Finska notisbyrån.

Orpo säger att arbetsgruppens förslag skulle skärpa beskattningen av små- och medelstora företag med sammanlagt 300 miljoner euro. Skärpningen skulle enligt Orpo inte främja tillväxt och sysselsättning.

Oppositionspartiets SDP:s skatteansvariga Timo Harakka säger i Socialdemokraternas språkrör Demokraatti att arbetsgruppens förslag innebär att man en gång för alla tar avstånd från den estniska företagsbeskattningen.

Centern och Samlingspartiet lyfte enligt Harakka fram den estniska modellen före riksdagsvalet 2015.

Handelskammaren stöder sänkta skatter

Centralhandelskammaren välkomnar gruppens förslag att sänka förvärvsinkomstskatten. Förslaget stöder den ekonomiska tillväxten, anser Centralhandelskammarens skatteansvariga direktör Ann-Mari Kemell.

Centralhandelskammaren är däremot kritisk till att arbetsgruppen vill skärpa företagsbeskattningen.