Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Anna-Maja Henriksson om Lindströms grundlagskommentar: Tvivelaktigt

Från 2017
Uppdaterad 09.02.2017 20:20.
SFP:s ordförande Anna-Maja Henriksson i riksdagen den 13 december 2016.
Bildtext SFP:s ordförande Anna-Maja Henriksson.
Bild: Lehtikuva

SFP:s ordförande, tidigare justitieminister Anna-Maja Henriksson kritiserar justitieminister Jari Lindströms (Sannf) kommentarer om grundlagen.

Lindström efterlyste vid Sannfinländarnas presskonferens på torsdagen diskussion om en reformering av grundlagen, eftersom man i regeringsarbetet "ofta tvingas diskutera grundlagen och grundlagsenlighet."

Jari Lindström sade att man ofta tvingats diskutera grundlagen till exempel i samband med flyktingkrisen.

Anna-Maja Henriksson sade vid riksdagens frågetimme på torsdagen att Lindströms uttalande är tvivelaktigt.

- Är det faktiskt så att regeringen vill ändra grundlagen eftersom man inte på annat sätt får igenom sina förslag, frågade sig Henriksson.

Enligt Henriksson ligget felet i besluten, inte i grundlagen.

- Den här typen av uttalande från vårt lands justitieminister är skrämmande. Vi vet alla att regeringens lagberedning har varit problematisk.

Drog paralleller till Trump

Henriksson sade att det är ett allvarligt budskap att justitieministern efterlyser diskussion om ändring av grundlagen.

Hon ville veta om den här sortens diskussion behövs i Finland just nu, när president Donald Trump ifrågasätter rättsväsendet på andra sidan Atlanten.

Jari Lindström betonade på frågetimmen att han inte föreslår ändringar i grundlagen, utan en diskussion om tolkningarna av grundlagen. Vidare sade han att det är märkligt i fall man i samhället inte kan diskutera olika tolkningar av grundlagen, när världen runtomkring förändras.

Statsminister Juha Sipilä (C) betonade vid frågetimmen att regeringen inte ens diskuterat en ändring av grundlagen, och att man inte kommer att föreslå det.

Vid presskonferensen tidigare under torsdagen sade Jari Lindström att "det skulle det vara bra med en konstruktiv diskussion om eventuella förändringsbehov i grundlagen" och om huruvida "den är i samklang med vårt tid."

Antti Pilke, Yle uutiset / Linn Karlsson

Jari Lindström i talarstol.

Lindström: Grundlagen borde kanske skrivas om

Lovar fortsatt domstolspraktik för svenskspråkiga.

Diskussion om artikeln