Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Gruppslagsmål i sydafrikanska parlamentet under Zumas tal - se video!

Från 2017
Nyhetsvideor: Knytnävsslagsmål i parlamentet i Sydafrika - Spela upp på Arenan

Parlamentets session i Kapstaden i Sydafrika gick över i knytnävsslagssmål efter att det vänsterradikala oppositionspartiet EFF (Economic Freedom Fighters) som leds av Julius Malema, avbröt president Jacob Zumas tal.

Zuma höll sitt årliga tal om nationens tillstånd då bråket bröt ut. 1000 representanter för media var på plats för att följa med talet.

Det styrande ANC-partiets soldater attackerade EFF:s ledamöter och avlägsnade dem från salen. Zuma hade på förhand kritiserats för att han beordrat över 400 soldater för att bevaka säkerheten i parlamentet under sitt tal.

Julius Malema är känd som en kontroversiell politiker. Malema hävdade under parlamentets session att soldaterna på plats hade biologiska vapen till sitt förfogande som de tänkte använda mot oppositionen.

Också ett annat oppositionsarti, Democratic Alliance, lämnade salen och dess ledare Mmusi Maimane kritiserade Zuma för att använda tårgas för att tysta ner oppositionen.

Oppositionen och delar av Zumas eget parti ANC har upprepade gånger krävt Zumas avgång och anklagat honom för korruption.

Oroligheterna fortsatte också utanför parlamentet, där regeringsanhängare- och motståndare drabbade samman.

Sydafrikas president Jacob Zuma i Kapstaden den 9 februari 2017.
Bildtext President Jacob Zuma i Sydafrikas parlament den 9 februari 2017.
Bild: AFP / Lehtikuva

Diskussion om artikeln