Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Stor del av fransmännen vill att Fillon hoppar av

Från 2017
Francois Fillon och hans hustru Penelope på ett valmöte i Paris 29.1.2017
Bildtext Francois Fillon med sin fru Penelope. Hon ska ha tjänat över 800 000 euro på 15 år för obetydligt jobb.
Bild: EPA/ETIENNE LAURENT

Sju av tio fransmän vill att den franska konservativa presidentkandidaten François Fillon hoppar av presidentkampen, visar en ny opinionsundersökning gjord av Odoxa för France Info radio.

Fillon är inblandad i en nepotismskandal där han misstänks ha betalat ut lön till sin fru för arbete hon inte har gjort. Också betalningar till hans barn har undersökts.

Fillon har bett om ursäkt av det franska folket för de hundratusentals euro av skattebetalarnas pengar som betalades ut till hans fru, men han nekar till brott.

Han lovade att fortsätta sin kampanj trots att han har förlorat platsen som förhandsfavorit till centerkandidaten Emmanuel Macron.

Flera franska opinionsundersökningar har visat att den högerradikala kandidaten Marine Le Pen skulle vinna den första omgången i valet i april.

Trots att många nu verkar trötta på Fillon så skulle både han och Macron vinna om de ställdes emot Le Pen i den andra omgången.

Le Pen inblandad i separat skandal

Också Le Pen har råkat i blåsväder för misstänkta betalningar.

En utredning i fjol visade att två av hennes assistenter som fick betalt för arbete i EU-parlamentet egentligen arbetade för henne privat eller för henne som partiledare för Nationella fronten.

Den ene var kanslichef och den andre livvakt, och en av dem tycktes aldrig ens ha rest till Bryssel.

Le Pen har vägrat återbetala summan på omkring 300 000 euro.

Hon anser att beskyllningarna är politiskt motiverade och att hon dessutom inte fått tillräckligt med tid för att överklaga beslutet.

Diskussion om artikeln