Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Trump vände - lovar respektera Ett Kina-politiken

Från 2017
Uppdaterad 11.02.2017 13:01.
Porträtt på Donald Trump och Xi Jinping
Bildtext Donald Trump och Xi Jinping har samtalat per telefon.
Bild: EPA/JIM LO SCALZO/FILIP SINGER

USA:s president Donald Trump lovar följa Ett Kina-politiken, meddelade han Kinas president Xi Jingping i ett telefonsamtal.

Tidigare har han sagt att politiken är förhandlingsbar och kan användas som spelknapp i till exempel förhandlingar om handelsavtal.

Under telefonsamtalet diskuterade Trump och Xi flera ämnen, och bland annat bad Xi då Trump att respektera Ett Kina-politiken.

Ett Kina-politiken gäller förhållandet till Taiwan, som är en ytterst känslig fråga för Kina.

Relationen mellan USA och Kina har varit frostig sedan Trump tog emot ett samtal från Taiwans president som ringde för att gratulera honom till valsegern.

USA har inga formella band med Taiwan, som av Kina betraktas som en utbrytarrepublik medan Taiwan själv ser sig som självständigt.

Kina går inte med på att ha diplomatiska band till länder som har band till Taiwan, och det har lett till att Taiwan är diplomatiskt isolerat i världen.

Trump vänslas med Japan

Telefonsamtalet beskrivs som hjärtligt och visar att Trump är beredd att plåstra om relationen till Kina. De två presidenterna bjöd också in varandra till sina respektive länder.

Tidigare har han bland annat beskyllt Kina för att stjäla amerikanska arbetsplatser, och för några år sedan hävde han ur sig på Twitter att klimatförändringen är ett kinesiskt påhitt som de vill tjäna pengar på.

Goda relationer mellan Kina och USA påverkar också resten av världen. Konsekvensen av ett eventuellt handelskrig mellan Kina och USA, något Trump också har insinuerat, kunde ha långtgående globala konsekvenser.

Men samtidigt som Trump diskuterar hjärtligt med Xi står han också värd för Japans premiärminister Shinzo Abe.

Japan och Kina har också problem i sin relation, och i ländernas bråk om flera ögrupper i Sydkinesiska sjön har Trump tagit Japans parti.

Han och Abe ska bland annat spela golf i Florida under veckoslutet.

Diskussion om artikeln