Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Årets arrangemang kring författarbesök i Borgåskolorna väcker frågor

Från 2017
Undervisning i ett klassrum i Korsholms högstadium.
Bildtext Författarbesöken i Borgåskolorna koordinerades i år av skolorna själva (illustrerande arkivbild).
Bild: Yle/Anna Ruda

Det fanns också i år en möjlighet för tio Borgåskolor att få ett författarbesök till Runeberg. I år föll dock ett större ansvar på skolorna att själva koordinera besöket.

Vad blev det av författarbesöken i Borgåskolorna i samband med Runebergsfestligheterna, frågar sig Borgåbon Benita Ahlnäs i en insändare i tidningen Östnyland.

Svaret är att skolorna också i år hade möjligheten till författarbesök, men att arrangemanget den här gången föll på skolorna själva.

Det här beror på att Runebergsdagen i år inföll på en söndag. Hittills då festligheterna har infallit på en vardag har kultursidan inom Borgå stad brukat ansvara för arrangemangen, och skolorna har stått i direktkontakt med staden gällande författarönskemål.

En bok
Bildtext Varje år får tio Borgåskolor under Runebergsfirandet veta mer om någon författares verk.
Bild: YLE/Chanette Härus

Mer flexibilitet för skolorna

I år fanns dessutom en ny möjlighet att direkt på nätet beställa en författare till skolan via Läscentrum. Läscentrum är en organisation som arbetar för läsning, bland annat genom att förmedla författarbesök.

- Min tanke var att det skulle bli ett bättre och smidigare system i skolorna, när de själva får välja vilken författare de vill ha på besök i stället för att vi erbjuder en färdig lista, säger Katarina Broas, kulturproducent vid Borgå stad.

Hon är förvånad över att arrangemangen väcker frågor och undrar var skon riktigt klämmer.

- Det var inte meningen att något stort jobb skulle falla på lärarna när det gäller ordnandet av besöken. Det är tråkigt om någonting gick snett när tanken bara var att erbjuda bättre möjligheter, säger Broas.

Staty av J.L Runeberg i Runebergsparken i Borgå under vintern
Bildtext Borgå stad tycker att det är viktigt att barnen får bekanta sig med författare under firandet av Runebergsdagen.
Bild: Yle/Jeannette Lintula

Alla skolor får inte författarbesök varje år

Susann Hartman, chef för kulturtjänster vid Borgå stad, intygar att Borgå inte planerar att avstå från författarbesöken i skolorna.

- I år fick skolorna välja om de vill ha besök på fredagen före eller måndagen efter Runebergsdagen. Alla skolor kan tyvärr ändå inte ta del av författarbesöken varje år, konstaterar Hartman.

Orsaken till det här är brist på resurser. Författarbesöken kostar, i och med att författarna både får ett arvode på över 300 euro per författare och ersättningar för resekostnader. Därför väljer staden årligen totalt tio skolor i Borgå som får författarbesök.

- Det brukar vara så att byskolorna får besök mer sällan, medan de allra största skolorna med ett stort antal elever får besök årligen, säger hon.

Susann Hartmann, chef för kulturtjänster i Borgå
Bildtext Susann Hartman, chef för kulturtjänster i Borgå (arkivbild).
Bild: Yle/ Bettina Aspfors

Morgonkaffet i stadshuset uteblev i år

Katarina Broas intygar att hon gör sitt bästa i planeringen för att se till att också alla småskolor i något skede får besök av en författare. Hon känner inte ännu till om någon skola valde att inte ta emot en författare i år av den orsaken att arrangemanget föll på skolan.

- Vi måste fundera hur vi gör framöver, om det är så att någon är missnöjd med årets system.

Till traditionerna på Runebergsdagen brukar också höra ett morgonkaffe i stadshuset i Borgå, där författarna och lärare från Borgå deltar och sedan åker till skolorna tillsammans. I år uteblev den traditionen.

- Jag tycker att det har varit jätteroligt att träffa författarna och ha den här traditionen i Borgå. När kaffet föll bort undrade jag om det berodde på veckodagen eller på resurser, säger Rikard Lindström, utbildningsdirektör i Borgå.

Julgran framför Borgå stadshus under vintern
Bildtext Författarna och lärarna brukar ha ett gemensamt morgonkaffe i stadshuset i Borgå på Runebergsdagen, men kaffet föll bort i år på grund av att Runebergsdagen var en söndag.
Bild: Yle/Jeannette Lintula

"Det viktigaste är barnen"

Lindström konstaterar att utbildningstjänsterna säkert kan hjälpa till med arrangemanget framöver, om det var en resursfråga.

Katarina Broas konstaterar ändå att den enda orsaken till att kaffet uteblev var att Runebergsdagen i år inföll på en söndag. I och med att skolorna fick välja vilken dag författarna kommer i stället fanns det ingen gemensam, lämplig dag för den traditionen.

- Det viktigaste är ju ändå inte att ordna ett kaffe på stadshuset för lärare och författare. Det viktigaste är att allt görs för barnens bästa och att vi ser till att de får träffa författare, som kanske inspirerar kommande Runebergare, säger hon.

Bildtext Borgå stad satsar i och med den nya läroplanen på skolornas författarbesök som en del av den kulturfostran man ger åt barnen i Borgå (illustrerande arkivbild).
Bild: Vita Thomsen/norden.org