Falska nyheter kommer också i form av ljud och video
Vissa falska nyheter om presidentvalet i USA på hösten spreds via Facebook effektivare än de populäraste riktiga nyheterna. Mängden falska nyheter var så stor att man misstänker att de kan ha påverkat valresultatet.
Falska nyheter, propaganda och annan falsk information hittar alltid nya sätt att sprida information i samma takt som gamla metoder blockeras.
Tillsvidare har falska nyheter förknippats främst med skriven text, men nästa steg i förfalskning av nyheter gör saken ännu mera oroväckande.
Falska nyheter kommer också i form av ljud och video, inte bara text.
En persons ansiktsuttryck och tal kan redan nu ändras i video
Det är fullt möjligt att ändra vad till exempel Vladimir Putin eller Donald Trump säger i en videointervju.
Den här teknologin har utvecklats i ett tysk-amerikanskt forskningsprojekt. Programmet Face2Face gör det möjligt att ändra personens ansiktsuttryck, till exempel munnens och ögonbrynens rörelser.
Nästa steg i förfalskning av nyheter gör saken ännu mera oroväckande.
Artiklar skrivna om programmet tar upp de mörka sidorna. Face2Face har i många sammanhang beskrivits som skrämmande och fasansfullt.
Titta på Face2Face presentationsvideo här.
Den tyska forskaren Matthias Niessner har intervjuats många gånger gällande programmet. Enligt honom är poängen att förbättra till exempel dubbningen av filmer och inte att missbruka programvaran.
Det är inte svårt att föreställa sig att en videoförfalskning av ledare i kärnvapenländer kunde leda till allvarliga internationella konflikter.
Washington Post intervjuade i oktober Niessner om användningen av programmet.
– Vi försöker inte hjälpa människor att förfalska innehåll. Vi försöker hjälpa människor att få veta var vi står nu och vad man kan göra med digitaliserat material, sade Niessner till Washington Post.
Vem som helst torde ändå förstå att man kan göra olagliga och till och med farliga saker med ett program som Face2Face. Det ger helt nya möjligheter till de som gör falska nyheter.
Det är inte svårt att föreställa sig att en videoförfalskning av vad ledare i kärnvapenländer sagt kunde leda till allvarliga internationella konflikter.
Snart kan man få vem som helst att säga vad som helst
Adobe utvecklar vid sidan om det allmänt kända bildediteringsprogrammet Photoshop en produkt som beskrivs som "Photoshop for audio". Det kallas också Project VoCo.
Det är fråga om ett datorprogram där man skriver in ord som ska läsas upp med någon specifik persons röst. Det enda kravet är att man matar in i programmet ungefär 20 minuter av personens tal.
Se VoCos presentationsvideo här.
Adobe presenterade programmet för första gången i november. Då tacklade man frågor om etiska problem främst med att konstatera att det är under kontroll.
Källkritik blir hela tiden viktigare eftersom man måste inställa sig skeptiskt till i princip allt audiovisuellt innehåll.
Det är ändå lätt att få 20 minuter tal av en politiker eller annan känd person vilket gör det enkelt att producera falskt ljudinnehåll och få vem som helst att säga vad som helst.
Manipulationsvapen: text, bild, vad som helst
Redan nu är det väldigt lätt för vem som helst att manipulera bilder.
Många trodde till exempel att Barack Obama i januari lade sin hand på USA:s president Donald Trumps fru Melanias bak. Det stämmer inte eftersom bilden var editerad.
Hur det egentligen gick till ser du här.
Källkritik blir hela tiden viktigare eftersom man måste förhålla sig skeptisk till i princip allt audiovisuellt innehåll.
Ursprunglig artikel av Johanna Vehkoo