Hoppa till huvudinnehåll

X3M

Extremrörelser kan manipulera sökmotorer

Från 2017
Uppdaterad 15.02.2017 10:50.
Sökmotor, google.
Bild: Screenshot Google

Hur funkar sökmotorer egentligen? Varför kommer vissa resultat alltid högst upp? Benjamin Särkkä som arbetar med informationssäkerhet säger att sökmotorer ofta manipuleras av sidor med alternativ sanning.

Om du söker på ”Vad är nationalsocialism” på Google är det nästhögsta resultatet en länk till en högerextrem sida med nazistisk propaganda. Varför är det så? Vi frågade hackern Benjamin Särkkä som arbetar med inofrmationssäkerhet.

– Googles algoritm är en affärshemlighet, men det fungerar så att de sidor som det oftast länkas till på andra webbplatser hamnar högst upp i sökfältet. Så ju fler webbsidor som länkar till en viss sida med förklaringen att ”det här är nationalsocialism” desto högre upp i resultatfältet kommer den sidan, säger Benjamin.

Så om flera webbsidor antyder att en viss källa är den rätta källan för svaret på en fråga, så är sannolikheten större att sidan kommer högt upp i resultatfältet i min sökmotor. Det betyder väl att sökresultaten går att manipulera?

– Ja, sökresultat manipuleras varje dag. Och det är en stor business, speciellt så kallad black hat search engine optimization där man aktivt försöker styra in användare på olika sidor, exempelvis in på sidor som romantiserar nationalsocialism.

Sprider desinformation

Det här är enligt Benjamin ett sätt att sprida desinformation på nätet. Genom att få en viss sida eller flera sidor att komma högt upp i resultatfältet kan man försöka ändra folks syn på saker och ting.

– Om man manipulerar flera sidor så att de fyller de första sidorna i resultatfältet så får du som användare bara ta del av falsk information eller sidor som försöker påverka dig, säger Benjamin.

Benjamin Särkkä är hacker & gäst i Myteriet
Bildtext Benjamin Särkkä arbetar med informationssäkerhet.
Bild: Claudia Rybin/Yle

Men kan inte Google göra något åt saken?

– Om Google märker att någon håller på med aggressiv optimisering av sökresultaten så stänger de ut de sidorna. Men så länge de här webbsidorna inte växer sig stora märker eller bryr sig Google inte om vad de håller på med.

Enligt Benjamin är det farliga med det här inte det att personer som från början är skeptiskt lagda till vissa extrema ideologier skulle falla för propagandan, utan att de som redan intresserar sig för exempelvis nationalsocialism får vatten på sin kvarn.

– Om du får en massa resultat som stöder din egen världsbild så kan din tro på att det här är det rätta bli djupare.

Var källkritisk

Kan vi motverka det här på något sätt?

– Genom att söka upp information från källor som vi vet att vi kan lita på. Wikipedia är ett bra exempel på en sida där miljoner människor hela tiden kollar att allt står rätt till.

Benjamin efterlyser också en bättre debatt på nätet om vad som är bra källor och vad som inte är det. Ett system han själv gärna skulle se att tas i bruk är ett klassificeringssystem där användare själva får ge poäng till webbsidor, och sedan skulle poängen ses i sökresultatet.

– Användarana skulle alltså själva få säga om de tycker att informationen på webbsidan är bra eller dålig, och det skulle inte betyda något annat än just det – så här tycker de personerna som varit inne på sidan om den. Men då skulle man åtminstone få någon information. Just nu finns det ingenting som säger om en sida är trovärdig eller inte.

Och det här är farlig utveckling, enligt Benjamin.

– På något sätt har det blivit så att en åsikt är lika mycket värd som fakta och vi skiljer inte åt dem på något sätt på internet.

Artikeln uppdaterad 13.2 klockan 13:32: Rubriken ändrad från "Sökmotorer manipuleras av alternativa sanningar" till "Extremrörelser kan manipulera sökmotorer".

Mer om ämnet på Yle Arenan

Diskussion om artikeln