Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Mycket fler älgar fälldes på Kimitoön

Från 2017
En älg och en kalv på en äng.
Bild: Ismo Pekkarinen

Under älgjakten 2016 fälldes 2 041 älgar i Egentliga Finland, eller nästan exakt det man hade satt upp som mål för jakten. Av älgarna var hälften vuxna älgar och hälften kalvar.

I Åbolands skärgård och Egentliga Finland finns de bästa förutsättningarna för älgar och hjortdjur, eftersom vi har mycket åkermark och milda vintrar. Därför är det viktigt med en korrekt avskjutning.

– Vi har haft två milda vintrar, och det syns i högre stammar, säger Jörgen Hermansson som är vikarierande jaktchef i Egentliga Finland. Vi har på förhand slagit fast målen med avskjutningen i de olika älgförvaltningsområdena, och eftersom älgstammen har vuxit så beviljades fler jaktlov.

Särskilt på Kimitoön har älgstammen ökat kraftigt, och man fick därför lov att skjuta fler älgar. I Pargas och i Väståboland har stammarna hållits jämnare, och också där utnyttjades jaktloven.

– Det verkar också som att vi för första gången skjutit över 10 000 hjortar i Egentliga Finland, säger Hermansson, vilket skulle vara nytt rekord för landskapet.

"Skäl att öppna upp jakten ännu mera"

Också jakten på rådjur ser ut att slå rekord. Enligt preliminära siffror skulle man i Pargas dessutom ha man fällt mer än 600 rådjur under jakten. De slutliga siffrorna för jakten på hjortdjur klarnar inom några veckor.

– Det kanske är skäl att öppna upp jakten ännu mera, säger Hermansson. Det borde inte vara så svårt att få skjuta.

I hela landet fälldes 49 661 älgar, vilket är 12 procent fler än året innan. I Egentliga Finland fälldes alltså drygt 2 000 älgar, i Satakunta 2 495 och i Nyland 2 444. Cirka hundratusen jägare deltog i älgjakten i hela landet.

Finlands viltcentral beviljade sammanlagt knappt 42 000 jaktlicenser inför älgjaktssäsongen. Omkring 88 procent av alla beviljade licenser utnyttjades. En jaktlicens ger i regel jägaren rätt att fälla en vuxen älg eller två älgkalvar.

Diskussion om artikeln