Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Johaugs ord efter domen: Det känns fel

Från 2017
Uppdaterad 11.02.2017 17:34.
Therese Johaug med skidor i vänster hand och stavar i höger hand.
Bildtext Therese Johaug får enligt det nuvarande beslutet åka OS 2018.
Bild: imago/Eibner Europa/ All Over Press

Therese Johaug tycker inte att dopningsdomen mot henne är rättvis. Hon säger att hon överväger att överklaga beslutet tillsammans med sin advokat.

I dag kom beskedet som hela skidvärlden har väntat på sedan i höstas. Therese Johaug blir avstängd i tretton månader efter sitt positiva dopningsprov.

Avstängningen gäller till den 18 november 2017. Det betyder att Johaug kommer att kunna delta i världscupen nästa vinter och OS i Sydkorea.

Trots det säger Johaug i ett pressmeddelande att beslutet inte faller henne i smaken.

– Jag förstar att dopningsreglerna måste vara hårda. Det känns ändå fel att jag kan får tretton månaders avstängning för att ha använt en läppsalva. Jag kommer att använda de närmaste dagarna till att tänka igenom hur jag ska gå vidare tillsammans med min advokat.

Kan överklagas

Av beslutet framgår det att ”Domsutvalget”, som delar ut dopningsstraff i Norge, att man har trott på Johaugs version av historien. Det innebär att man tror på att Johaug använde en läppsalva och den vägen fick i sig den anabola steroiden clostebol.

– Jag är glad att de ser att det inte var en prestationshöjande avsikt eller effekt vid användandet av läppsalvan. Jag är också glad att de håller med mig om att jag inte hade någon anledning till att tvivla på de försäkringar jag fick av landslagsläkaren.

Från Antidoping Norges håll är det fortfarande oklart om man kommer att överklaga avstängningslängden till skiljedomstolen Cas. De ska läsa genom domen grundligt.

– Det är viktigt att domen poängterar ett personligt ansvar hos idrottaren, säger advokaten Niels R. Kiaer till NRK.

Diskussion om artikeln