Vinylboom: Två miljoner skivor i månaden
Den är tillbaka och det med besked. I många år levde vinylskivan en tynande tillvaro, men under de senaste åren har försäljningen av vinyler tagit ny fart. Till exempel i Storbritannien har man inte sedan år 1991 sålt så många vinylskivor som ifjol. De största vinyltillverkarna hinner för tillfället knappt med.
En vinyl av många. Dominik Bartmanski tar ut en skiva från sin samling, sätter vinylen omsorgsfullt på skivtallriken och kastar sig över sin lilla mixerpult för att optimera ljudet.
Det är en imponerande samling han har skrapat ihop. I hyllan som täcker hela väggen finns långt över tretusen vinylskivor.
Och Bartmanski har varit förutseende. Det finns fortfarande plats för uppskattningsvis tvåtusen skivor i hyllan.
Att vinylen en dag skulle göra en comeback i stor skala, trodde han inte att var möjligt.
– Det var egentligen mycket oväntat. Det fanns förstås hela tiden folk som höll fast vid vinylen och det är dem vi idag har att tacka för att den inte försvann helt och hållet, säger sociologen Bartmanski.
Vinylen – en upplevelse
Bartmanski är en av författarna bakom boken Vinyl: The Analogue Record in the Digital Age.
Han har alltså ofta ställt sig själv frågan hur det var möjligt att den gamla grammofonskivan blev så populär igen.
– Musik är mer än bara data. Det handlar inte bara om hur man enklast har tillgång till musiken, utan om upplevelsen i sig, att ha en skiva som man kan se och röra och som man har letat fram i någon skivaffär. Det handlar om hela den kultur som hänger ihop med vinylen.
– Att vinylen kom tillbaka vid just den här tidpunkten kan man se som en reaktion mot att hela musikupplevelsen i hög grad digitaliserades. Folk blev rädda för att de går miste om en stor del av upplevelsen, säger Bartmanski.
– Och så handlar det ju förstås också om en så konkret sak som den mycket goda kvaliteten på ljudet.
Bisyssla blir big business
Att vinylen är tillbaka märker man också av i fabrikshallarna vid företaget Optimal media. Vid firman i den lilla staden Röbel/Müritz norr om Berlin, pressar man vinyler som aldrig förr.
– Vinylboomen betyder för oss att alla våra vinylpressar används till hundra procent. Vi arbetar dygnet runt, hela veckan igenom, under årets nästan alla dagar, säger produktionschefen Peter Runge på Optimal Media.
Företaget startade vinyltillverkningen år 1995 och man har under årens lopp köpt in fler och fler pressmaskiner, bland annat några gamla DDR-maskiner från Finland.
Vinyltillverkningen, som egentligen var tänkt som en bisyssla och ett komplement till företagets övriga utbud, står idag för en tredjedel av företagets omsättning.
Största delen av företagets omkring 700 anställda är fortfarande kopplade till tillverkningen av de huvudsakliga produkterna, det vill säga cd-, dvd- och blue-ray-skivor, men under de senaste åren har vinylproduktionen växt starkast.
Idag är 120 anställda direkt kopplade till vinylproduktionen.
Svårt att producera mer
Då man vid Optimal media länge tillverkade några hundratusen vinyler per år är man idag uppe i två miljoner, per månad.
År 2017 räknar man alltså med att produktionen kommer att ligga på ungefär 24 miljoner skivor och med den mängden är man en av de ledande tillverkarna i världen.
– Vi tror att vinylen är pop för att den är något konkret. I motsats till cd-skivor och datafiler, ser man hur skivan snurrar och uppspelningen går till.
– Vinylen står för en ritual där det hör till att man tar väl hand om sin skiva och unnar sig själv tid att lyssna på den, säger Runge.
Bland vinyltillverkarna har det redan länge klagats över att det inte finns tillräckligt med pressmaskiner på marknaden. Största delen av optimal medias närmare fyrtio maskiner har redan tiotals år på nacken – och de är i tiderna uppköpta från firmor som hade lagt ner produktionen.
Att ytterligare utöka produktionen, med nytillverkade maskiner som igen finns att få, är ändå i det här skedet inte aktuellt.
Enligt Runge ställer framförallt infrastrukturen begränsningar. Man får inte mer gas än vad man nu redan använder och i de nuvarande fabrikshallarna ryms inga fler maskiner.
Stora kör inte över små
Maskinerna spottar också idag ut skivor för allt från små självständiga skivbolag till de stora branschjättarna.
Vid sidan om skivor av Abba, Beatles och David Bowie, hittar man alltså en stor mängd band och artister som du och jag aldrig har hört talas om, åtminstone inte ännu...
Samtidigt som de stora aktörerna är tillbaka på vinylmarknaden, vill man inte glömma bort dem som höll vinylen vid liv.
– Också våra små kunder får alla de skivor de vill ha. Före den nu pågående boomen var det ju bara de små som beställde vinyler av oss. Och det kommer de att fortsätta att göra också när boomen en dag är över och de stora drar vidare.
– Men än så länge verkar trenden hålla i sig, så vi räknar med en stor vinylproduktion också under de närmaste åren, säger produktionschefen Runge.
På företaget har man alltid satsat på mångsidighet. För inte så länge sen producerade man också c-kassetter.
Jag frågar Runge hur han ser på att också försäljningen av c-kassetter tycks uppleva ett, nåja i ärlighetens namn i det här skedet ännu mycket litet uppsving.
– Jag tror nog inte att kassetten kommer tillbaka. Kvaliteten är så urusel. Men ifall det skulle hända så har vi våra gamla maskiner i lager, skrattar Runge.
”Handeln lever vidare”
Vad gäller vinylerna så gör Dominik Bartmanski samma uppskattning som man gör på Optimal media – vinylboomen kommer att vara några år och efter det kommer tillverkningen igen att gå tillbaka.
En omfattande handel med vinylskivor kommer ändå att bestå.
– Till vinylkulturen hör att köpa begagnat, men ingen statistik visar hur stor den här andrahandsmarknaden egentligen är.
– Folk som nu har hittat vinylen på nytt eller för första gången kommer sannolikt att hänga på ”grävandet” i skivaffärerna, vilket i så fall är bra för vinylhandlarna, säger Bartmanski.