Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Miljöbrott och korruptionsmisstankar - det här är Terrafames nya delägare

Från 2017
Probo Koala i Estland 2006
Bildtext Probo Koala, fartyget som transporterade det farliga avfallet till Elfenbenskusten.
Bild: Toms Kalnins / EPA

Terrafames nya minoritetsägare Trafigura är en internationell koncern som handlar med olja, metaller och mineraler. Företaget har förknippats med korruptionsmisstankar och avfallsdumpning som orsakat hälsoproblem för tusentals invånare i Elfenbenskusten.

Trafigura, som grundades 1993, köper, förvarar, transporterar och säljer råvaror runtom i världen. Ifjol omsatte företaget 98 miljarder euro och hade över 4 000 anställda. Företaget har sitt huvudkontor i Geneve i Schweiz.

I koncernen ingår också placeringsfonden Galena, genom vilken Trafigura äger Terrafame.

Trafigura ägs av ungefär 600 delägare som alla verkar inom ledningen för företaget.

Omfattande avfallsdumpning i Elfenbenskusten

År 2010 dömdes Trafigura för att ha transporterat farligt avfall till Elfenbenskusten med fartyget Probo Koala. Enligt Amnesty International fick över 100 000 ivorianer söka vård för symtom som svindel, kräkningar och andningssvårigheter efter att avfallet dumpats på 18 olika platser i staden Abidjan.

15 personer miste livet. I rättegången förnekade Trafigura att det var avfallet som orsakade sjukdoms- och dödsfallen i Elfenbenskusten, men i en rapport som publicerades året innan domen föll konstaterade FN att det var giftlasten som orsakat förgiftningsfallen. Företaget dömdes till böter på en miljon euro, och över 40 miljoner dollar i ersättningar.

Såväl Amnesty International som Greenpeace har i omgångar kritiserat företaget för dess agerande i anslutning till avfallsdumpningarna i Elfenbenskusten. Trafigura har vägrat uppge vilka gifter som fanns i avfallet, enligt Amnestys och Greenpeaces gemensamma rapport från 2012.

Amnesty anklagar också företaget och Elfenbenskustens myndigheter för att inte ha följt upp de drabbade invånarnas hälsotillstånd. År 2016, tio år efter dumpningarna, sade 35 av 38 intervjuade invånare i Abidjan som bor vid eller i närheten av ett av ställena där avfall dumpades att deras hälsa fortfarande påverkas av gifterna.

Det i kombination med att det är oklart exakt vilka gifterna var gör att de drabbade fortsätter att leva i rädsla, utan svar på vilken effekt gifterna haft på deras hälsa, slår Amnesty fast.

– Man kunde åtminstone vara lite misstänksam (mot Trafigura), men man får hoppas att det inte händer något liknande här i Finland, säger Juha Aromaa som är kommunikationschef på Greenpeace, angående nyheten om Trafiguras köp av Terrafame.

Också De Grönas ordförande Ville Niinistö är kritisk till köpet. På twitter skriver han att om ett företag med allvarliga miljöhärvor i bagaget är det bästa som Juha Sipiläs under kan säljas till så ser det inte bra ut.

Mutskandal och explosion

Trafigura har också kopplats ihop med en korruptionsskandal i anslutning till FN:s Olja mot mat-program. Programmet pågick 1996-2003. Syftet var att tillåta Irak att sälja olja på världsmarknaden och för att kunna köpa humanitära förnödenheter. FN hade infört sanktioner mot Irak efter invasionen av Kuwait 1990.

I skandalen, som började nystas upp 2004, pekades ett flertal tidigare irakiska regeringsrepresentanter, affärsmän, FN-anställda och journalister ut för att ha skott sig på programmet. I FN:s rapport om korruptionen inom programmet pekades över 2 200 företag ut för att ha betalat mutor till Saddam Husseins regering.

År 2007 exploderade också ett tankfartyg som transporterade Trafiguras avfall i Norge. Närområdets invånare blev sjuka av de svavelutsläpp som explosionen orsakade.

Diskussion om artikeln