Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Alpina VM på söndag: Kan Kriechmayr klå de övriga störtloppskanonerna?

Från 2017
Uppdaterad 12.02.2017 13:32.
Programmet är inte längre tillgängligt

Under den fjärde tävlingsdagen står VM:s mest prestigefyllda start på programmet. Herrarnas störtlopp är en höjdpunkt som ingen vill missa och i år är antalet guldaspiranter dessutom fler än vanligt.

Vad och när

Störtloppsbacken i St. Moritz heter Corviglia och är knappa tre kilometer lång. Pisten är inte lika krävande som i till exempel Kitzbühel eller Garmisch-Partenkirchen men innehåller flera hopp som kommer att bidra till en intressant tävling.

Regerande OS-mästaren Matthias Mayer startar som förste man klockan 14.30. Sändningen i Yle Fem börjar 14.20.

Utgångsläget

I årets världscup har fem av totalt åtta störtlopp avgjorts och tävlingarna har haft fem olika vinnare. Kjetil Jansrud, Max Franz, Dominik Paris, Travis Ganong och Hannes Reichelt har vunnit var sin tävling.

Italienaren Peter Fill leder störtloppscupen före Jansrud och Paris.

Under förra säsongens världscupsfinaler var schweizaren Beat Feuz snabbast före Steven Nyman (nu skadad) och Erik Guay. Kanadensaren Guay inledde VM på bästa möjliga sätt med att ta hem segern i super-G.

Skrällvarning

Österrikaren Vincent Kriechmayr har aldrig varit på prispallen i världscupen i störtlopp men under träningsåken i St. Moritz har 25-åringen visat upp fina takter. Kanske Kriechmayr skräller likt Nicole Schmidhofer i damernas super-G.

Lördagens störtlopp kommer med stor sannolikhet att bli en lika jämn tävling som för två år sedan i Beaver Creek. Då slutade Kjetil Jansrud på 15:e plats trots att han förlorade med endast 99 hundradelar till vinnaren Patrick Küng från Schweiz.

Om Küng eller Beat Feuz kammar hem segern på hemmaplan räknas det inte som någon skräll. Är Carlo Janka eller Alexander Aamodt Kilde etta kan vi tala om en överraskning.

Finländarna

Tyvärr får vi inte se Andraes Romar i årets VM då han är i USA och försöker förbättra sin startnummer inför nästa säsong.

För två år sedan var Romar 31:a och 2013 bjöd finländaren på en av alla tiders överraskningar med sin femte plats. Den gången slog Romar namn som Patrick Küng, Didier Defago, Peter Fill och Matthias Mayer.

Historik

Under årens lopp har en österrikare vunnit VM-guld i störtlopp hela 17 gånger och vid tolv tillfällen har den åtråvärda segern gått till schweiziska åkare.

Senast en hemmaåkare vann var 2001 då österrikaren Hannes Trinkl fick fira VM-guld i St. Anton.

Senast guldet gick till en överraskningsvinnare var 2009. Den gången vann kanadensaren John Kucera före Didier Cuche och Carlo Janka.

Referentens tips

Efter att ha tippat Lara Gut, Dominik Paris och Ilka Stuhec som vinnare i de tre första disciplinerna börjar undertecknad att känna en viss press. Tyvärr tillhör herrarnas störtlopp till en av VM:s mest svårtippade starter så uppgiften blir inte direkt enklare.

Jag litar på att det blir en överraskningsvinnare och säger att Vincent Kriechmayr tar hem segern medan de övriga medaljerna går till Kjetil Jansrud och Beat Feuz.

Diskussion om artikeln