Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Bröllopsfotograferna startade finlandssvensk bröllopstidning

Från 2017
Uppdaterad 11.02.2017 11:17.
Amanda Helling och Julia Lillqvist vid datorn.
Bildtext Amanda Helling och Julia Lillqvist skapade tillsammans magasinet Blomstrande bröllop.
Bild: Julia Lillqvist

Blomstrande bröllop är ett magasin om bröllop, men det behandlar också tankar, frågor och värderingar kring traditioner. Amanda Helling och Julia Lillqvist hoppas att deras alster ska kunna ge något även åt sådana som inte just nu går i giftastankar.

- Både jag och Julia har haft ett stort bröllopsintresse, säger Amanda. Vi har båda insikt i industrin eftersom vi båda arbetar som bröllopsfotografer, plus att vi själva har gift oss, så vi känner att vi har en hel del tips att dela med oss.

De två är dessutom intresserade av diskussionen kring begreppet bröllop, något som kanske inte förs tillräckligt med diskussion kring. Det är mycket fokus på normer och traditioner och man kanske glömmer bort att fundera utanför det

- Vi önskar att alla brudpar ska fundera på vad det är som de själva önskar från sitt bröllop. Är det traditionerna - stor fest för släkt och vänner - eller kan det se ut på ett helt annat sätt.

Traditioner och förväntningar

Inför sina egna bröllop pratade Amanda och Julia under flera år. De diskuterade kring vilka gamla traditioner de vill ta till sig och vilka traditioner de själva vill skapa.

- Till exempel skippade vi båda att kasta blombuketten. Julia köpte en vintageklänning och själv köpte jag min brudklänning från en nätbutik för en billig peng, säger Amanda.

Enligt Amanda ska man känna efter vad som känns bra för en själv och att glömma bort förväntningarna. Lyckas man med det så förmedlas känslan ut och alla andra kommer också att trivas på festen.

Vacker på egna villkor

Utöver sina egna bidrag i form av fotografier och texter så bestämde Julia och Amanda i ett tidigt skede att de också ville ha med andra röster.

Amanda har själv skrivit en text om kroppspositivitet. Det här är ett viktigt ämne att ta upp, eftersom fokus allt för ofta ligger på brudens utseende.

- Fastän man låtsas att man inte bryr sig, så gör man det ändå. Men det är ju inte det som bröllop handlar om, utan att du ska fira din kärlek med din partner. Då har inte utseendet någon skillnad över huvud taget.

Trenden just nu är att ställa till stora och fina bröllop. Då man vill vara alla andra till lags är det ändå lätt att glömma bort sig själv. Kanske vill man bara sitta på café och ta en kaffe - det måste faktisk inte vara den här enorma festen.

- Man sätter särskilt mer och mer tid på dukning, inbjudningar, utstyrslar, blomster... Man tänker i bilder - hur allt ser ut - snarare än på den egna upplevelsen.