Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Sveriges utrikesminister utsätts för ryska twitterattacker inför Moskvabesök

Från 2017
Uppdaterad 11.02.2017 10:42.
Sveriges utrikesminister Margot Wallström i FN:s säkerhetsråd i maj 2016.
Bildtext Sveriges utrikesminister Margot Walltström skall träffa sin ryske kollega Sergej Lavrov om knappt två veckor
Bild: EPA/JASON SZENES

Sveriges utrikesminister Margot Wallström utsätts för falska twitterattacker inför sitt stundande möte med Ryssland utrikesminister Sergej Lavrov i Moskva om knappt två veckor.

Det hävdar Sveriges ambassad i Moskva som slår larm om falska uttalanden som sprids från ryska Twitter-konton.

Enligt ambassaden har exempelvis ett falsk citat som uppges komma från en frågestund vid Lunds universitet, ha fått ett hundratal retweets.

På svenska lyder citatet: "Vardag i den civiliserade världen: Sveriges utrikesminister föreslår kastrering av alla vita män".

"Varning. Fejk"

Tidningen Aftonbladet hänvisar till en rapport från svenska ambassaden i Moskva som uppger att "twitterkampanjen har fått åtminstone ett hundratal retweets".

Kontot som nämns i ambassadens rapport har närmare 30 000 följare och ambassaden kontrade med en varning på Twitter: "Varning: Fejk!".

Enligt Margot Wallströms pressekreterarePezhman Fivrin har utlandsmyndigheterna fått särskilda förhållningsorder från regeringen om att gå ut och bemöta desinformation.

Fivrin säger till Aftonbladet att twitterkampanjen är den senaste i raden av flera liknande fall.

– Det är ett problem med desinformation och det sprids tyvärr ganska mycket felaktigheter om Sverige och svenska politiker. I vissa fall är det mer oskyldig trollverksamhet men i vissa fall är det frågan om ren desinformation där man förvrider och vill sätta en negativ bild av Sverige. Det är naturligtvis allvarligt, säger han.

Även försvarsministern måltavla

Även försvarsminister Peter Hultqvist har utsatts för liknande desinformationskampanjer.

I hans fall spred man bland annat ett förfalskat brev på nätet som var försett med försvarsministern underskrift.

Enligt det falska brevet ville försvarsministern sälja vapen till Ukraina, vilket inte stämmer.

Hultqvist pekade ut ryska upphovsmakare i en intervju med Aftonbladet och sade att "brevet spårats till S:t Petersburg".

Margot Wallström skall träffa Lavrov den 21 februari i Moskva och svenska medier förmodar att twitterkampanjen har samband med besöket.

Diskussion om artikeln