Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Snowdens advokat: Uppgifter om utlämning rena spekulationer

Från 2017
Uppdaterad 11.02.2017 14:09.
Edward Snowden
Bildtext Edward Snowden säger att uppgifterna om att han skulle utlämnas till USA bekräftar att han inte är en rysk spion
Bild: EPA / Christian Charisius

Den landsflyktige amerikanska visselblåsaren Edward Snowdens ryske advokat avfärdar uppgifter om att Ryssland överväger att utlämna Snowden till USA. Enligt advokaten handlar det om rena spekulationer.

Advokaten Anatoli Kutjerena som har företrätt Snowden ända sedan han anlände till Ryssland år 2013 försäkrar att det inte finns någon laglig grund för en utlämning.

- Allt detta prat är bara spekulationer. Någon har hängett sig åt förhoppningar, säger Kutjerena

Han får stöd av Snowdens amerikanska advokat Ben Wizner som säger att han inte har hört om några utlämningsplaner.

- Ryssland gör inte affärer med människor och mänskliga rättigheter, trots att amerikanska underrättelseorganisationer ständigt försöker provocera oss, säger Kutjerena.

NBC citerar spionkällor

Kutjerenas kommentar kom efter uppgifter i den amerikanska tv-kanalen NBC om att Ryssland överväger att utlämna Snowden som en "gåva" till USA och president Donald Trump.

NBC hänvisar till anonyma spionkällor i USA som säger sig ha analyserat Rysslands avsikter.

Trump har för sin del kallat Snowden en förrädare som borde avrättas och han har krävt att president Vladimir Putin utlämnar honom.

Rentvår Snowden

Snowden har levt i exil i Ryssland sedan sommaren år 2013 då han flydde till Moskva via Hongkong efter att ha läckt hemliga uppgifter om USA:s världsomspännande elektroniska massövervakning.

Hans uppehållstillstånd förlängdes i januari framt till år 2020.

Snowden skrev på Twitter på fredagen att uppgifterna utgör det slutgiltiga beviset på att han aldrig har samarbetat med rysk underrättelsetjänst.

- Inget land skulle någonsin byta bort spioner, eftersom alla andra (spioner) skulle oroa sig för att det blir de nästa gång, skriver Snowden.

Upp till 30 års fängelse

Han har tidigare sagt att han å ena sidan är uppmuntrad över tanken att utlämnas då det kan ses som ett rättfärdigande på att han är självständig och att Ryssland till och med kan se på honom som en belastning,

Snowden har ändå samtidigt oroat sig över vad en eventuell utlämning skulle innebära.

Han riskerar upp till 30 års fängelse i USA.

Den förre CIA-chefen Michael Morell antydde i januari att det är möjligt att president Vladimir Putin utlämnar Snowden som en gest av god vilja efter att Trump tillträdde presidentposten.

Det ryska utrikesministeriet fördömde Morells uttalande och försäkrade då att man inte överlämnar "sådana som söker skydd."

Diskussion om artikeln