Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Varm föhnvind blåser bort kölden - plusgrader nästa vecka

Från 2017
Uppdaterad 11.02.2017 16:01.
Nyhetsvideor: Föhnvinden - Spela upp på Arenan

Det högtryck som i en vecka har legat över Finland får småningom ge vika för varma och torra västanvindar. Det blir betydligt varmare , och nästa vecka får till och med Lappland plusgrader.

Varma luftmassor kommer ända från den amerikanska kusten och kör bort kylan. Då luftmassorna når Norge och den skandinaviska fjällkedjan värms de upp betydligt i och med den så kallade föhneffekten. Fenomenet uppstår när luft strömmar över ett berg, eller annan större upphöjning. Föhnvindarna kan ge stora väderförändringar snabbt på läsidan i bergstrakter.

För Finlands del beror den milda föhnvinden dels på den isfria Atlanten och dels på den torrare luft som finns öster om bergskedjan Skanderna i Norge och Sverige.

Fem, sex plusgrader nästa vecka

- Temperaturen kommer att stiga till fem sex plusgrader i hela landet, också i norr, säger Yles meteorolog Seija Paasonen.

I Lappland är det som mildast på måndag. I södra Finland torde det milda vädret fortsätta åtminstone till onsdag.

Efter det blir det kallare, också i söder, då nordvästliga och nordliga vindar småningom kyler ner luften.

Föhnvinden är varm och torr

  • Ordet kommer från det tyska ordet (Föhn) och ytterst från latin (veʹntus) favoʹnius ’ljum (vind)’, ’västanvind’), föhnvind
  • En varm, torr och kraftig vind i lä av höga bergskedjor.
  • En kraftig föhneffekt uppstår om luften först tvingas uppför en bergssluttning där den avger en del av sin fuktighet som nederbörd.
  • När luften sjunker blir uppvärmningen på grund av den minskade fuktigheten större än den avkylning som skett vid motsvarande stigning på lovartsidan.
  • Luft som sjunker komprimeras på grund av ökande lufttryck och värms upp.
  • Föhn uppträder i lä av alla bergspartier, men speciellt i Alperna.
  • Föhn förekommer också under andra namn på platser i världen där det finns höga bergskedjor; chinook, bora och mistral.
  • (Föhnvinden hittas också i varmluftshårtorken och begreppet hårföning.)

(Källor: Nationalencyklopedin, Wikipedia)