Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

100 000 protesterade mot kristen guvernör i Jakarta

Från 2017
Uppdaterad 11.02.2017 17:02.
Omkring 100 000 vitklädda muslimer smalades i och utanför Istiqal moskén i Jakarta för att protestera mot huvudstadens kristna guvernör
Bild: EPA/BAGUS INDAHONO

Över 100 000 människor har demonstrerat mot den kristne guvernören Basuki "Ahok" Tjahaja Purnama i Indonesiens huvudstad Jakarta.

Konservativa muslimska aktivister hade organiserat massprotesten som hölls inför guvernörsvalet i Jakarta på onsdag.

De vitklädda aktivisterna försöker förhindra att den etniskt kinesiska, kristne borgmästaren Purnama återväljs till sitt ämbete.

"Förbjudet att rösta på otrogen"

Demonstranterna tågade till stadens största moské där de uppmanade muslimer att rösta på någon av de två ledande muslimska kandidaterna.

Folk bad banderoller med texten "Jag föredrar att min ledare är muslim" och "Det är förbjudet att rösta på en otrogen."

En talare uppmanade alla närvarande att svära en ed att de endast röstar på en muslim och att de gör sitt yttersta för att motarbeta valet av Purnama som i folkmun kallas Ahok.

Han har varit populär på grund av sin pragmatiska stil och löften om att modernisera Jakarta som har nästan 10 miljoner invånare.

Jakartas guvernör Basuki "Ahok" Tjahaja Purnama hälsar på sina anhängare under ett valmöte på lördagen, den sista kampanjdagen inför valet
Bildtext Jakartas guvernör Basuki "Ahok" Tjahaja Purnama hälsar på sina anhängare under ett valmöte på lördagen, den sista kampanjdagen inför valet
Bild: EPA/BAGUS INDAHONO

Allt mindre stöd

Hans popularitet har ändå dalat på sistone på grund av en kontroversiell hädelserättegång som enligt hans anhängare var obefogad och politiskt motiverad.

Guvernören hade kommenterat en vers i Koranen som hans motståndare använde i sin kampanj mot honom för att övertala muslimer att rösta enbart på en muslim.

- Jag kom hit på grund av min tro, eftersom jag kände mig förolämpad av att Ahok förolämpade min religion och jag vill försvara den här, sa den 25-årige Ochamad Ramzie som deltog i dagens protest.

De växande protesterna har väckt farhågor om ett allt mer intolerant religiöst klimat i Indonesien som har den största muslimska befolkningen i världen.

Diskussion om artikeln