Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Hundratals nya valar strandade i Nya Zeeland - se hur volontärer försöker rädda valarna

Från 2017
Uppdaterad 12.02.2017 08:22.
Se hur volontärer försöker rädda grindvalar på Nya Zeeland - Spela upp på Arenan

Bara några timmar efter att trötta volontärer hade lyckats rädda ett hundratal grindvalar, strandade en ny flock på över 200 valar några kilometer längre bort.

Sammanlagt har omkring 650 grindvalar nu strandat i Golden Bay sedan torsdagen. Hittills har åtminstone 335 grindvalar dött och antalet väntas stiga.

En tysk flicka ville inte lämna sin val. Hon grät och höll i den.

Tim Cuff, sjukvårdare för marina däggdjur.

På fredagen lyckades frivilliga hjälpa ett hundratal valar ut i havet igen, men de allra flesta valar höll sig på grunt vatten och vände sedan tillbaka till stranden igen.

På lördagen gjordes ett nytt försök, som till en början såg ut att gå bra. Ett hundratal valar lyckades ta sig ut när tidvattnet kom in. De slog ihop sig med en annan flock på över 200 valar som hade samlats i närheten.

- Vi vet inte varför den här andra gruppen valar kom. De hade kanske snappat upp signaler av valarna här och kommit för att svara. Det här är mycket ovanligt, vi har inte sett något liknande tidigare, sade Daren Gover från projektet Jonah som arbetar för att rädda grindvalarna.

Ny masstrandning längre bort

Volontärerna bildade en lång mänsklig mur för att lotsa ut de överlevande valarna på öppet vatten och samtidigt förhindra att fler valar tog sig in till stranden.

När det blev ebb några timmar senare, hade hundratals valar ändå strandat ungefär tre kilometer från den ursprungliga platsen.

- Trots att alla gjorde sitt bästa för att förhindra fler förluster, har den nya gruppen på över 200 grindvalar nu också strandat, sade Herb Christophers från landets miljömyndighet.

Några av de valar som nu har strandat flera gånger var i så dåligt skick att de måste avlivas.

Tungt för volontärerna

Hundratals frivilliga har arbetat med att rädda valarna sedan fredagen.

- Stranden utgör en sorglig scen. Där ligger en lång rad av döda valar, sade Tim Cuff som är sjukvårdare för marina däggdjur till tidningen New Zealand Herald.

Det är hemskt när valar strandar. Forskare världen över skulle vilja kunna förklara valarnas beteende, men ingen känner till orsaken.

Kenneth Kumenius, biolog

För många volontärer innebar det ett hårt slag att den val som de hade vårdat i timmar slutligen ändå dog.

- En tysk flicka ville inte lämna sin val. Hon grät och höll i den, berättade Cuff för New Zealand Herald .

Nya försök att rädda fler valar sker på söndagen. Av säkerhetsskäl kan räddningsoperationen inte fortsätta nattetid.

– Det är svarta djur, det är mörkt ute, och en snärt med stjärtfenan kan betyda att någon människa försvinner ner i vattnet utan att någon märker det, sade Christophers.

Oklart varför valar strandar

Det händer med jämna mellanrum att valar strandar vid Golden Bay i Nya Zeeland, men den här masstrandningen hör till historiens värsta.

Forskarna vet inte varför den här gruppen av valar strandade, eller varför valar i allmänhet masstrandar.

- Det är en naturlig händelse. Jag tror att människor ofta letar efter ursäkter, skäl eller en mening bakom det, men grindvalar har masstrandat länge innan människan kom till det här området, säger Rochelle Constantine som är marinbiolog vid Auckland University.

Biologen Kenneth Kumenius är inne på samma linje.

- Jag tror inte att den här masstrandningen går att förklara med människans påverkan i dag, säger Kumenius till Yle Nyheter.

Enligt Kumenius beter sig valar på liknande sätt med jämna mellanrum världen över, bland annat på Island.

- Det är hemskt när valar strandar. Forskare världen över skulle vilja kunna förklara valarnas beteende, men ingen känner till orsaken, säger Kumenius.

Diskussion om artikeln