Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Yle Sportens expert: Johaugfallet löjligt hanterat i Norge

Från 2017
Uppdaterad 14.02.2017 20:05.
Therese Johaug
Bildtext Om det nuvarande straffet står sig är Therese Johaug avstängd till mitten av november 2017.
Bild: Eibner Europa/ All Over Press

Therese Johaug fick ett straff på tretton månader. Glenn Lindholm är kritisk till domen och Norges hantering. ”Det har blivit löjligt hanterat”, säger Yle Sportens skidexpert.

I går fick Therese Johaug sitt straff efter en fyra månader lång behandling av hennes dopningsärende. I oktober kom det fram att hon hade testat positivt för den anabola steroiden clostebol – Norge bestraffade henne med tretton månaders avstängning.

Johaug tyckte att domen var tuff. Yle Sportens skidexpert Glenn Lindholm är av diametralt motsatt åsikt.

– Det är en lämplig dom för Johaug. Det betyder att hon kan vara med på Tour de Ski, åka nästan hela världscupen och OS.

Är den rättvis?

– Jag tror att norrmännen tycker att det är en bra dom, men övriga världen tycker nog inte det här är rättvist. Jag tycker inte det är rättvist att man får tretton månader – dessutom med en lämplig tidtabell – när man har åkt fast för anabola steroider.

Tror på överklagan

Clostebol är en anabol steroid och om man testar positivt för det är det normalt fyra års avstängning som gäller. Om man fått i sig ämnet av misstag kan straffet halveras. Johaug fick drygt ett års avstängning.

– Det verkar ju som det här har skett av misstag, men då borde Johaug ändå få två år, säger Lindholm.

Det mesta pekar mot att Johaugs dom kommer att överklagas. Det internationella skidförbundet Fis, den internationella antidopningsbyrån Wada eller Johaug själv kan föra ärendet till idrottens skiljedomstol Cas.

– Jag tror att Fis eller Wada kommer att överklaga domen. Jag tror också att Therese Johaug kommer att överklaga domen. Det här kommer bli en lång ruljans.

Glenn Lindholm, enhetschef, FSI, hösten 2014
Bildtext Glenn Lindholm.

"Skötts på norskt vis"

Lindholm tror på en snabb behandling i Cas. I och med att en OS-säsong väntar, vill man knappast förlänga processen mer än nödvändigt.

Yle Sportens expert är däremot kritisk till hur fallet har skötts.

– Man har skött det på norskt vis. Vi kommer ihåg Martin Johnsrud Sundbys ärende tidigare. Han fick ett par månaders avstängning. Jag tycker att det har blivit lite löjligt. Det har inte skötts rätt.

– Fis och Wada borde spela en större roll. Ett nationellt förbund ska inte kunna bestämma om sina egna åkare. Jag tycker det är helt fel.

Vilken effekt har det fått för sporten?

– Det är klart att det är negativt när man bara läser om dopning. Det måste vi distansera oss från snabbt och där har Fis en stor roll.

Diskussion om artikeln