Humorn är annorlunda på landsbygden
De svenska komikerna Thomas Järvheden och Hasse Brontén är för tillfället på en miniturné i Österbotten med en show i Jakobstad bakom sig och en show i Vasa på lördag kväll. Finland är ändå inte främmande, och den finlandssvenska humorn är inte så annorlunda. Större skillnader ser de mellan storstäder och landsbygden.
Thomas Järvheden och Hasse Brontén har precis anlänt till Vasa från Jakobstad där de tillsammans med X3M:s egna Fredrika Lindholm och Janne Grönroos uppträtt med ståuppkomik när vi får chansen att prata med dem. I kväll väntar en slutsåld show i Vasa. Det är ändå inte obekanta trakter eftersom de båda uppträtt flera gånger i Österbotten under sina karriärer.
- Jag har till och med uppträtt i Närpes. Fattade ingenting, säger Brontén.
Att uppträda i Finland är inget större problem för erfarna komiker som Järvheden och Brontén, och de tycker inte humorn skiljer sig så mycket länderna emellan. Lokala referenser plockar man bort men har man en så lång repertoar att välja från är det inget problem, men Järvheden minns att det var värre i början av karriären när man hade ett begränsat antal minuter med material.
- Då var det bara att köra oberoende vad som hände.
Järvheden ser nästan inga skillnader mellan att uppträda i Helsingfors och Stockholm, utan tycker att skillnaden är större mellan storstäder och småstäder, vare sig man befinner sig i Sverige eller Finland.
- Om man upplever väldigt mycket live-underhållning och bor där det finns ett mycket stort utbud så är man van. Bor man på landsbygden och bara ser stand up vart fjärde år kanske man inte direkt vet hur mycket man får skratta åt en sådan grej, och vad är reglerna här. Är man på en mindre ort blir det lite försiktigare i början.
Järvheden och Brontén tycker ändå inte att en landsbygdspublik är svårare, utan det gäller bara att veta hur man ska bemöta den.
- Jag och Hasse är så erfarna att vi kan lägga vår ton där vi tycker att det passar bäst för den här publiken. Man kanske drar nästan samma skämt men ändrar lite i ordningen och vad man öppnar med. Man kanske inte börjar med ett styckmordsskämt som Janne Grönroos gjorde i går.