Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Alpina VM i dag: Stuhec satsar på att inleda störtloppsdagen med slovensk seger

Från 2017
Uppdaterad 12.02.2017 12:50.
Programmet är inte längre tillgängligt

Söndagen kommer att bjuda på två störtloppstävlingar i St. Moritz. Ilka Stuhec är förhandsfavorit på damsidan och utmanas närmast av Sofia Goggia, Tina Weirather och Fabienne Suter.

Vad och när

I den alpina superkombinationen var arrangörerna tvungna att flytta ner störtloppsstarten med 155 höjdmeter men på söndag är det meningen att tävla på den fullånga banan.

Engiadina heter damernas VM-pist där fartgrenarna avgörs och starten sker redan klockan 12.15. Starttiden tidigarelades med 45 minuter då det är meningen att herrarna ska köra sitt störtlopp direkt efter damtävlingen med start klockan 14.30. Tävlingen börjar alltså 12.15 och sänds på TV2.

Utgångsläget

Ilka Stuhec är den största förhandsfavoriten. Slovenskan har vunnit tre av säsongens sex världscupdeltävlingar och visat upp fina tag på störtloppsträningarna i St. Moritz.

Stuhec största utmanare heter Sofia Goggia och kommer från Italien. Duon var även snabbast i kombinationstävlingens störtlopp.

Hemmahoppet Lara Gut skadade sitt vänstra knä på fredagen och hennes VM och säsong är över.

Skrällvarning

I Guts frånvaro riktas de schweiziska förhoppningarna mot Fabienne Suter. 32-åringen verkar ha hittat formen lagom till hemma-VM och har på träningarna haft de nästsnabbaste tiderna efter Stuhec.

Super-G-segrarinnan Nicole Schmidhofer skrällde på tisdagen och kan mycket väl göra det igen. Ett andra guld skulle ändå vara en enorm överraskning.

Och då vi talar om damernas störtlopp skulle det vara dumt att inte nämna Lindsey Vonn. Amerikanskan som vunnit 39 VC-segrar i störtlopp är inte i hundraprocentig form, men redo att slåss om en medalj. Det har ändå gått åtta år sedan hon senast vann ett VM-guld.

Finländarna

Samma gamla visa som inför de tidigare VM-starterna i St Moritz. Inga finländare deltar i damernas störtlopp. Pia Käyhkö är den senaste finländskan att delta i ett VM-störtlopp. Det skedde 2001 i St. Anton och den gången var Käyhkö 28:a, knappa fyra sekunder långsammare än vinnaren Michaela Dorfmeister.

Historik

Österrike har varit den framgångsrikaste nationen i damernas störtlopp. Tretton gånger har segern gått till en österrikiska, senast 2001 i Garmisch-Partenkirchen då Elisabeth Görgl var etta. Schweiz är god tvåa med åtta segrar.

En italienska har inte vunnit sedan 1932. Den gången firade Paula Wiesinger VM-guld på hemmaplan i Cortina d’Ampezzo.

Anja Pärson är den senaste damen att vinna på hemmaplan då svenskan segrade i Åre 2007. Efter det har störtloppsgulden gått till Lindsey Vonn, Görgl, Marion Rolland och Tina Maze.

Referentens tips

Min röst går till Ilka Stuhec. Hon upprepar landsmaninnan Tina Mazes bragd från förra VM och vinner före Sofia Goggia och Tina Weirather.

Diskussion om artikeln