Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Nordkorea avfyrade missil över Japanska havet

Från 2017
Uppdaterad 12.02.2017 17:05.
Sydkoreansk tv rapporterar om nordkoreanskt missiltest, på tv-bilden två missiler som flyger uppåt.
Bild: EPA/JEON HEON-KYUN

Nordkorea har för första gången sedan Donald Trump tillträdde som USA:s president avfyrat en missil över Japanska havet - en väpnad provokation som enligt Sydkorea utfördes för att testa den nya amerikanska ledningen.

Japans president Shinzo Abe befinner sig som bäst på besök i USA, och Trump har skyndat sig att intyga att USA står bakom sin allierade Japan till etthundra procent.

Både de sydkoreanska och japanska myndigheterna har bekräftat uppskjutningen av missilen. Den avfyrades vid åtta-tiden lokal tid från en bas i Nordkorea och landade efter 500 kilometer i Japanska havet.

Det är inte klart vilken typ av ballistisk missil det var frågan om, men den tros vara en medeldistansmissil med en räckvidd på mellan 1 000 och 1 300 kilometer.

Vid en presskonferens i USA sade Shinzo Abe att missiltestet var totalt oacceptabelt. Trump konstaterade för sin del att han vill att alla ska veta att USA står bakom Japan.

Provokation mot USA

Sydkoreas försvarsministerium säger att Nordkorea med missilen vill få internationell uppmärksamhet för att visa upp landets kärnvapen- och missilkapacitet. Det är också en provokation med vilken Nordkorea vill testa USA:s nya ledning under Donald Trump, säger ministeriet.

När USA:s nye försvarsminister James Mattis besökte Sydkorea tidigare i februari intygade han att en attack mot USA eller landets allierade ska besegras, och att kärnvapen kommer att bemötas på ett effektivt och överväldigande sätt.

Mattis lovade också att USA går vidare med sina planer på att placera missilvärnssystem i Sydkorea.

Tillägg kl. 17.04: Videon föreställer en tidigare uppskjutning av en nordkoreansk missil

Diskussion om artikeln