Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Dykning - en sport som går på djupet

Från 2017
Uppdaterad 13.02.2017 05:57.
Fridykning i simhallen i Jakobstad
Bildtext Fridykning i simhallen i Jakobstad
Bild: Kristian Kjellman

Dykning är en internationell sport som för ihop människor från hela världen för att dyka på de mest fantastiska ställen. Nu har dykning också börjat väcka mera intresse hos ungdomar i Österbotten.

Diving 80 är en dykförening som grundades i Jakobstad år 1980. Föreningen har bara växt med åren och har medlemmar från hela Österbotten.

Dykning är en mångsidig hobby

Vi sysslar med till exempel juniorverksamhet. Då håller vi oss mest i simhallen och lär oss att snorkla och livräddning. Sen under vintertid har vi dykning under isen med aggregat och på sommaren åker vi ut med båten. Vi har också undervattensrugby verksamhet och en del fridykning, säger Kim Fagerudd från Diving 80.

Juniorernas kurs sker i simhallen där barn från sju år och uppåt får testa på att dyka och lära sig grunderna för sporten. Kim Fagerudd är ledare för juniorkursen.

Varför börjar man med dykning?

- År 2003 när jag var i Thailand provade jag på att dyka. När jag kom hem började det en kurs här, som jag hoppade på meddetsamma. Det är en rolig sport och man får många vänner. Det är därför jag har fortsatt med det, säger Kim Fagerudd.

-Ja, om man vill byta element så är det ju lite dyrt att fara till rymden. Om jag ska prata för fridykningens del så har människan nog liknande egenskaper som undervattensdäggdjur. Vi har en dykreflex som gör att pulsen sänks och blodet bara förs till de viktigaste delarna i kroppen.

- Människan har helt enkelt såna biologiska mekanismer som visar att man egentligen är gjord för att vara under vattnet.

-Det känns som om jag skulle missa en stor del av världen om jag inte skulle vara under vattnet då ändå 70 procent av jordens yta består av vatten, säger Simon Rönnqvist som också är medlem i Diving 80.

Framtiden för dykning ser ljus ut

Antalet ungdomar som är intresserade av dykning har ökat under de senaste åren, Kim Fagerudd och Simon Rönnqvist spekulerar att det har med sociala medier att göra, eftersom ny teknologi har gjort det möjligt att filma videor och ta bilder under vattnet.

- Jag skulle säga en stor del av ökningen beror på det Kim sa - att det finns bilder och videor som väcker intresse. Sociala medier sprider mycket idag, så jag skulle säga att det har åtminstone har bidragit till ökningen av intresset för fridykning, säger Simon Rönnqvist.

Inez Kjellman fridyker i simhallen i Jakobstad
Bildtext Inez Kjellman dyker i simhallen i Jakobstad
Bild: Kristian Kjellman

Diving 80 ordnar juniorträningar på söndagar i Jakobstad simhall klockan 18.30-19.30 om någon är intresserad att testa dykning.

Inez Kjellman, PRAO-elev från Oxhamns skola