Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Gruvraset i Förby 1982 skapade ett 100 meter stort slukhål

Från 2017
Uppdaterad 14.02.2017 12:46.
Yle Uutiset Lounais-Suomi: Sortuma vei mukanaan puutalon päädyn vuonna 1982 - Spela upp på Arenan

Det är ovanligt med gruvras och slukhål i Finland, men det har skett tidigare, också i Egentliga Finland. I onsdags upptäcktes ett stort slukhål med en diameter med cirka 25 meter i Aijala i Kisko. Det uppstod ett stort hål i marken, där en gruva funnits till slutet av 1950-talet.

I december 1982 skedde det stora gruvraset i Förby i Finby kommun. Då blev diametern på hålet nästan 100 meter.

Lördagen den 11 december 1982 var en lugn dag i Förby. Ett tunt snölager låg över landskapet, men hela dagen hördes muller från det gamla dagbrottet. I Förby var man visserligen van vid ljud från kalkindustrin, för gruvverksamheten fortsatte i det nyare kalkbrottet.

Det gamla dagbrottet var stängt, men nya hus och vägar var byggda längs gruvkanten. Så när det stora gruvraset sedan inträffade på kvällen, slukade det därför en stor del av vägen.

Tua Bergström, som var Radio Åbolands Kimitoredaktör, minns hur en bil som kom körande längs vägen måste tvärbromsa, då där inte längre fanns någon väg. Bilen blev hängande på kanten av hålet, men både mannen och kvinnan i bilen hann hoppa ur innan bilen föll ner mer än 10 meter i det stora hålet.

– Jag skulle göra en lång dokumentär om kalkindustrins 100-årsjubileum, och hade kommit överens om en intervju med Karl Forsström följande dag, men den sköts förstås upp, berättar Bergström. Gruvraset var det stora samtalsämnet.

De följande dagarna fortsatte mullret från gruvan, och slukhålet blev större och större. Hela gaveln på ett egnahemshus rasade ner två dagar efter det första raset, och brandinspektör Raimo Viinamäki berättar för redaktören Jussi Nurmi i tv-nyheterna från 1982 att myndigheterna utvidgat säkerhetszonen till 100 meter från kanten.

En person dog senare i en olycka i gruvan

Till en början stängdes området av med rep, men senare byggdes ett staket runt hela området med tydliga skyltar om att det är farligt område.

Ingen kom alltså till skada då slukhålet uppstod. Personerna i personbilen hann kasta sig ur bilen i tid, och en buss stoppades innan den hann fram till slukhålets kant. Långt efter det stora raset har en person omkommit då han ville utforska det gamla dagbrottet och ramlade ner i en spricka.

Trots att Förby kalkgruva var ett dagbrott fanns det och finns det nämligen också gruvgångar, och det var troligen taket på de gamla gruvgångarna som då, liksom nu 2017 i byn Aijala, gav efter. Efter raset vet ingen med säkerhet var det finns farliga sprickor och var det kan ske ras igen.

Förby kalkgruva (Karl Forsström Ab) grundades 1882 på Storön i Finby kommun. Det var det första stället i Finland där man idkade industriell kalkbränning. Gruvan upphörde år 2009.

Kalkstensgruvan i Förby
Bildtext Kalkstensgruvan i Förby.
Bild: Yle/ Monica Forssell

En längre text om Förby gruva finns på finska att läsa på bloggen Urbanex Ninja, där man besöker övergivna platser.

Diskussion om artikeln