Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Turkmenistans ledare får (förstås) förnyat förtroende i presidentval

Från 2017
Uppdaterad 12.02.2017 13:04.
President Berdimuhamedov har fått sin vilja igenom då hockeyn växer i Turkmenistan.
Bildtext President Kurbanguly Berdimuhamedow alias Arkadag har styrt Turkmenistan sedan diktatorn Saparmurat Nijazov alias Turkmenbashi avled år 2006
Bild: EPA/MIchaelKappeler/AllOverPress

Turkmenistans ledare Kurbanguly Berdimuhamedov kommer så gott som säkert att få förnyat förtroende i söndagens presidentval.

Den 59-årige Berdimuhamedov har styrt det energirika centralasiatiska landet sedan den långvarige envåldshärskaren Saparmurat Nijazov avled för tio år sedan.

Han ställer nu upp i presidentvalet för tredje gången mot åtta andra kandidater som inte har någon chans i det totalitära politiska systemet i Turkmenistan.

De övriga kandidaterna är statstjänstemän, företagsledare eller ledare för politiska partier som alla stöder den sittande presidenten.

97 procent

I det föregående presidentvalet år 2012 fick Berdimuhamedov 97 procent av rösterna.

Medan hans föregångare Nijazov kallade sig Turkmenbashi - eller alla turkmeners fader - så är Berdimuhamedov känd som Arkadag - eller beskyddaren.

Parlamentet antog i fjol en grundlagsändring som innebär att presidenten kan sitta kvar hur länge som helst utan ålders- eller mandatbegränsningar.

Berdimuhamedov har dessutom en möjlig efterträdare i sin son Serdar som i fjol blev medlem av parlamentet.

Nijazov hade ingen son och lämnade därför över till Berdimuhamedov som hade varit landets andreman sedan år 2001.

Berdimuhamedov har gått in för en försiktig öppning utåt. Han träffade Sydkoreas president Park Geun-hye år 2015
Bildtext Berdimuhamedov har gått in för en försiktig öppning utåt. Han träffade Sydkoreas president Park Geun-hye år 2015
Bild: EPA/KIM HONG-JI / POOL

Fortsatt enmansstyre

Presidenten har fortsatt på sin föregångares auktoritativa linje även om personkulten inte längre är riktigt så stark som under Nijazov som var president för livet.

I huvudstaden Ashgabat har man ändå rest stora statyer över bägge ledare.

Berdimuhamedov som är utbildad tandläkare, har visserligen hävt en del av Nijazovs beslut men öppningen utåt till omvärlden har varit långsam.

Han har förbättrat handelsrelationerna med Ryssland och den södra grannen Iran och har fattat en del populära beslut om till exempel pensioner.

- Turkmenistans mål är att ansluta sig till de industrialiserade länderna, konstaterade Berdimuhamedov då han röstade i sitt distrikt i Asghabat.

Diskussion om artikeln