Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Skandalomsusad fotbollsarena i S:t Petersburg invigdes

Från 2017
Fotbollsarenan i S:t Petersburg
Bild: ANNA ZHERNOVNIKOVA

Den skandalomsusade fotbollsstadion i S:t Petersburg har öppnat sina dörrar. Det handlar om en av Europas dyraste arenor, och den ska stå värd för nästa års fotbolls-VM i Ryssland.

Tiotusen personer hade på lördagen bjudits in för att testa den nya fotbollsarenan i S:t Petersburg. Det här var första gången vanligt folk fick en chans att bekanta sig med stadens dyraste projekt under det senaste decenniet.

Fotbollsarenan har blivit en symbol för korruptionen i Ryssland.

Under årens lopp tredubblades priset för att stanna vid 700 miljoner euro. Många miljoner har förskingrats och högt uppsatta tjänstemän sitter åtalade.

Putin: En mycket sorglig historia

Också president Putin har kommenterat bygget, och har betecknat det som ”en mycket sorglig historia”.

– Det har inte varit brist på problem här precis, säger Kirill när han synar stadion. Jag misstänker att arenan egentligen kostar mindre än vad man har investerat. Vi får hoppas att satsningen infriar förväntningarna.

– Evighetsprojekt är aldrig bra och megasatsningar borde slutföras snabbare för att kunna stimulera den lokala ekonomin, menar Tatjana. Arenan har tyvärr blivit ett stridsäpple och det är synd, men bygget fullbordades tack och lov.

Fotbollsarenan i S:t Petersburg
Bild: Yle / Anders Mård

Mögel och nytt gräs

Arenans många problem har varit det största hotet mot nästa år fotbolls-VM i Ryssland. Både gruppspel och kvartsfinaler ska spelas på stadion.

Nu lovar staden att också Fifas internationella Confederations Cup arrangeras i staden den här sommaren.

Staden tvingades byta byggfirma flera gånger. Arbetet har lidit av kvalitetsproblem och vissa moment har man tvingats göra på nytt. Gräsmattan vibrerade för mycket och Fifa krävde ändringar. Även mögel upptäcktes ifjol.

Också utländska firmor från Tjeckien, England, Österrike och Serbien har deltagit i arbetet.

Arenans arkitekt är japanen Kisho Kurokawa vars vision påminner om ett flygande tefat.

Avancerat tak

Arenan rymmer 68 000 personer. Det dyraste inslaget är taket som kan stängas helt. Istället har man sparat på bänkarna som är enkla och i plast. Stadion klarar av att ta emot gäster med funktionshinder.

På lördagen fick publiken inte se någon gräsmatta. Arenan är nämligen utrustad med en dyr mekanism som gör att gräsmattan kan rullas ut och förvaras utanför stadion. Något som gör det lättare att arrangera konserter.

Arenan ägs av staden men kommer att drivas av fotbollsklubben Zenit och dess största sponsor, det statliga bolaget Gazprom. I dagens läge har Zenit en publik på 17 000 i snitt.

Diskussion om artikeln