Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Ny hemmafest – Feuz firade födelsedag med VM-guld

Från 2017
Uppdaterad 12.02.2017 17:34.
Beat Feuz.
Bildtext Beat Feuz tog störtloppsguldet på herrsidan – andra raka VM-segern i disciplinen för Schweiz.
Bild: EPA

Beat Feuz gav sig själv en perfekt födelsedagspresent. Feuz ordnade nästa schweiziska guldjubel i St Moritz när han tog hem VM-störtloppet.

Den 12 februari 2017 blev karriärens hittills största dag för Beat Feuz. Schweizaren vann ett tajt störtlopp i hemma-VM.

Herrarnas störtlopp, som sköts fram från i lördags på grund av dimma, blev en tiondelskamp. Först åkte Kjetil Jansrud och Patrick Küng in på precis samma tid.

De två starka fartåkarna tvingades ändå vända hemåt utan en medalj. Feuz var snabbare än tätduon. Efter det fick hemmahoppet, som fyllde trettio i lördags, stå i målfållan och vänta.

Guay utmanade

Super-G-vinnaren Erik Guay blev det största hotet mot en hemmafest. Kanadensaren är i toppform och gick en hundradelsstrid mot Feuz. Den förlorade han med tolv hundradelar.

Feuz lyckades därmed ta sitt första VM-guld i karriären och Schweiz andra guld i detta mästerskap. Feuz största merit före dagens insats var ett VM-brons i störtloppet i Beaver Creek för två år sedan.

– Helt otroligt att jag tog hem guldet här på hemmaplan, säger Feuz i en segerintervju.

Jansrud och Küng fick se sina bronsmedaljer gå upp i rök i en till tät kamp. Österrikaren Max Franz hade en tid som var två hundradelar snabbare och tog den alpina stormaktens första VM-medalj i herrstörtlopp sedan 2005.

– Jag trodde att det skulle räcka till medalj. Det är lite surt, men jag körde så bra som jag kunde, säger Jansrud till NRK.

Resultat, störtlopp (h):

1) Beat Feuz, Schweiz 1.38,91
2) Eric Guay, Kanada + 0,12
3) Max Franz, Österrike + 0,37
4) Patrick Küng, Schweiz + 0,39
4) Kjetil Jansrud, Norge + 0,39
6) Alexander Aamodt Kilde, Norge + 0,49

Diskussion om artikeln