Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Alpina VM i dag: Pinturault redo att kliva högst upp på podiet

Från 2017
Uppdaterad 13.02.2017 10:34.
Programmet är inte längre tillgängligt
VM i alpint, herrarnas alpina kombination - störtlopp - Spela upp på Arenan (Programmet är inte längre tillgängligt)

Den andra VM-veckan i St. Moritz startar med en fransk guldjakt i herrarnas superkombination. Alexis Pinturault är ute efter sitt första VM-guld och utmanas närmast av Marcel Hirscher.

Vad och när

Ett åk störtlopp i Corviglia-backen under förmiddagen och slalomdelen tre timmar senare. Tävlingen börjar klockan 11 och sändningen i TV2 10.50. Slalomåket startar klockan 14 och sänds också i TV2.

Utgångsläget

Under de senaste mästerskapen har åkarna som behärskar slalomskidorna bättre varit vassast. Så ser det ut att bli även i St. Moritz.

Alexis Pinturault visade upp fina takter i onsdagens super-G med en sjätte plats som resultat. Fransmannens slalomform är också på uppåtgående och Courchevels store son är tävlingens största förhandsfavorit. Trots 42 pallplaceringar i världscupen har Pinturault ändå aldrig vunnit ett guld i varken VM eller OS.

Österrikaren Marcel Hirscher är regerande världsmästare efter att ha slagit Kjetil Jansrud med 0,19 sekunder i Beaver Creek. Hirscher ska helst inte förlora med mer än en sekund till Pinturault i störtloppet för att kunna försvara sitt VM-guld i slalomdelen.

Skrällvarning

Norrmännen Kjetil Jansrud och Alexander Aamodt Kilde har säkert blodad tand efter att de kammade noll i söndagens störtlopp. En norsk medalj skulle ändå inte vara någon enorm överraskning.

Av hemmaåkarna är Justin Murisier och Mauro Caviezel närmast att ta steget upp på prispallen.

Tar slovaken Adam Zampa en medalj talar vi om en skräll.

Finländarna

Inga. Noll. Nada. Andreas Romar har bidragit med fina resultat under de senaste VM-tävlingarna. För fyra år sedan var han fyra och 2015 sjua. Nu är Romar och tävlar i USA och deltar inte i VM i Schweiz.

Historik

I kombinationstävlingarna har segern oftast gått till en österrikare, fransman eller norrman. Marcel Hirscher är ute efter att bli den tionde VM-guldmedaljören från Österrike medan Alexis Pinturault jagar Frankrikes åttonde seger.

Det har gått 26 år sedan det blev en hemmaseger i herrarnas kombination. I Saalbach 1991 vann Österrikes Stephan Eberharter före Kristian Ghedina från Italien.

Referentens tips

Jag är rätt så säker på att Alexis Pinturault tar sitt första VM-guld i seniorklassen. Marcel Hirscher hoppas kunna lämna VM med fyra medaljer och den första tar han på måndag. Bronskampen blir tuff och i den drar hemmaåkaren Justin Murisier det längsta strået.

Diskussion om artikeln