Yvonne har 1 700 olika chiliplantor
Yvonne Björkholms stora passion är chili. Hon odlar 1700 olika chilisorter och har frön till närmare 4000 plantor.
Att det är så lite stark mat, och speciellt chili, i det finländska köket vill Yvonne Björkholm från Pensala ändra på.
Yvonne växte upp i Närpes och arbetade varje sommar som ung i olika växthus. Hon är trädgårdsmästare till yrket och efter det första hobbyväxthuset har intresset bara växt. Tomater har hon odlat i många år, men i dagens läge är det något annat som är den stora passionen, nämligen chili.
Yvonne har inte odlat chili i mer än 4-5 år, men intresset växer för varje dag som går. Att hon började odla chili var en slump.
- Jag var på internet och sökte efter tomatfrön till hemmet så snubblade jag över chilifrön. Jag beställde hem och ville testa, efter det har jag varit fast, säger hon.
Chilifabriken och kryddskrubben
I den första beställningen fanns frön till 12 olika chilin. Åker man hem till Yvonne i dag hittas 1 700 olika sorters chiliplantor. Sammanlagt har hon frön till närmare 4 000 chilin i hemmet, frön som förr eller senare kommer att bli en planta i hemmet eller växthuset.
- Varenda vrå används så effektivt som möjligt till chilin. Det rum där det finns mest chili kallas för "Chilifabriken" och skrubben där jag har det mesta av det malda chilipulvret kallas för "Kryddskrubben".
Informationen och kunskapen har Yvonne hittat på internet. Hon är med i ungefär 50 olika grupper på facebook där andra chilientusiaster lägger upp bilder på det de odlar. Utan dessa grupper och detta kunskapsutbyte via facebook hade inte Yvonnes passion för chili varit så stor som den är idag.
- Jag har fått massvis med tips och tricks genom grupperna på facebook. Där lägger många odlare upp bilder på sina plantor. Hittar man något som ser intressant ut kan man kontakta odlaren och antingen köpa eller byta frön.
"Innehåller det någon chili?"
Yvonnes intresse för chili har vuxit för varje dag, och för att veta vad hon pratar om så testar hon på varenda sort hon har, oftast i samband med någon maträtt.
- De svagaste sorterna lägger jag ibland rakt på ett knäckebröd, ofta hela. De starkare så maler jag ner och använder till exempel med någon soppa. För att testa många olika sorter så brukar jag ta små portioner och strö ut olika chilisorter eller olika chiliblandningar på soppan.
Yvonne menar att det är bra att blanda olika chilisorter med varandra, då blir de lite svagare. Därtill brukar hon tillsätta salt i blandningen för att blanda ut chilin ännu mera. Men eftersom många sorter ska provas på och Yvonne äter mat tillsammans med sin man så ställs ofta en och samma fråga vid matbordet.
- "Innehåller det någon chili?" Det frågar min man skämtsamt varje dag när vi ska äta. Det är jag som tycker om chilin och testar den i min egen matlagning, medan min man gärna håller sig till svagare mat.
Enligt Yvonne lär man sig var chilin passar bäst genom att testa sig fram. En av favoriterna är chili på ägg.
Chilin Aji Fantasy blandat med salt och torkad gurka passar riktigt bra på ägg eller på omelett. Egentligen passar chili i de flesta maträtter, man måste bara våga testa och prova sig fram till de lyckade koncepten.
Mjölk och knäckebröd är räddare i nöden
Av en riktigt stark chili så börjar det bränna i munnen och man börjar svettas. När detta händer finns det olika saker man kan göra för att lätta på smärtan, och saker man kan göra för att förvärra situationen.
- Drick absolut inte vatten, då blir det värre. Mjölk eller yoghurt fungerar bra och neutraliserar det starka i munnen. Även knäckebröd brukar jag ha bredvid mig när jag testar. Jag tar aldrig och testar något nytt utan mjölk eller knäckebröd nära till hands. Det bränner i munnen och man svettas, och så reagerar ju förstås även magen i viss mån.
Det bästa konceptet enligt Yvonne är att skynda långsamt om man ska introducera chili i den egna matlagningen.
Om du vill testa så börja svagt och ta det försiktigt, det tar en stund innan du vänjer dig med de starka smakerna. Efter en stund märker du att du kan använda allt starkare chilin.
Den starkaste chilin växer i Pensala
Chilins styrka mäts i scoville. Paprika som är svag är noll, en jalapeno har mellan 2 500 och 8 000 scoville medan den starkaste chilin, Carolina Reaper, kan vara så stark som 2,2 miljoner scoville. Av den har Yvonne tre olika sorter.
- Man ska akta sig när man använder den, det blir inga stora mängder på smörgåsen. Carolina Reapern är väldigt vacker, jag har den i gult, brunt och rött.
Enlige Yvonne känner man ganska lätt igen en stark chili.
- De starka har en knottrig yta, medan de svaga har en mera slät yta. En jalapeno har till exempel en ganska slät yta, och hör till de svagare sorterna.
På frågan om det är svårt att odla egen chili svarar Yvonne snabbt nej. Hon menar att det är enklare att odla chili än tomat. Yvonnes chiliintresse lär inte heller avta inom den närmaste tiden.
- Till sommaren ska jag plantera chili på flera olika ställen i trädgården, och det är inte omöjligt att ett eller två nya växthus ploppar upp, säger Yvonne.