Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Regeringen avstår från avgifter för förbindelsebåtarna

Från 2017
Uppdaterad 13.02.2017 18:48.
Förbindelsebåten Satava i februari 2011.
Bildtext Landskapsförvaltningen ska få avgöra hur förbindelsebåtstrafiken utvecklas, säger minister Berner.
Bild: Yle/ Nora Engström

Det blir inget av de avgifter för förbindelsebåtstrafiken i skärgården som kommunikationsminister Anne Berner (C) har planerat. Hon meddelar i dag att hon avstår från planen.

På måndagsmorgonen meddelade kommunikationsministeriet att minister Anne Berner har beslutat att inte förverkliga det försök inom förbindelsebåtstrafiken som bland annat hade inneburit att den hade blivit avgiftsbelagd. Det innebär att inte heller avgifterna införs.

De planerade avgifterna har väckt skarp kritik och som en bakgrund till beslutet att backa i frågan uppges responsen som förslaget har mött.

Trafik- och kommunikationsminister Anne Berner
Bildtext Kommunikationsminister Anne Berner (C)
Bild: All Over Press

- Vi har fått värdefull respons. Jag vill tacka skärgårdens invånare och företagare för aktivt meningsutbyte, säger Berner.

Landskapet ska få bestämma

Enligt Berner har hennes beslut också att göra med den förestående landskapsreformen.

- Trafiktjänsterna i skärgården måste utvecklas, men det naturliga är att det blir en fråga för den framtida landskapsförvaltningen. När landskapet tar över kommer invånarresponsen till nytta, säger hon.

Berner tillägger i sammanhanget att kommunikationsministeriet för sin del kommer att fortsätta arbeta för att digitalisera trafiken.

Juridisk expertis ifrågasatte

Avgifterna i skärgårdstrafiken skulle ha införts som ett försök den första april i år. De skulle ha gällt förbindelsebåtarna i Skärgårdshavet och Finska viken.

Kommunikationsministeriet och minister Berner har motiverat planerna med att trafiken är dyr och att man därför ville sporra privata företagare att erbjuda transporttjänster i skärgården.

Planerna stötte på hårt motstånd bland skärgårdsbor och företagare som bland annat framhöll att avgifterna skulle ha blivit mycket dyra. Juridisk expertis har ifrågasatt om planerna var förenliga med grundlagen.

Oppositionen jublar

Inom partierna i oppositionen gläder man sig över att regeringen backar i skärgårdsfrågan. Samtidigt tar man tillfället i akt att kritisera regeringen för förhastade reformplaner.

Socialdemokraten Maarit Feldt-Ranta och SFP:s Anders Adlercreutz hör till de första som reagerade.

Här är lammet som fick namnet Anne Berner - Spela upp på Arenan

Dagen till ära döptes ett nyfött lamm till Anne Berner!

Ett sju dagar gammalt lamm på en gård i Nagu fick i dag för första gången komma ut i solen.

Lammet som döptes till Anne Berner 13.2.2017
Bildtext (Se kommentaren: Anne Bäärner)
Bild: Skärmdump från Facebook

- Det är en fin dag på många sätt, säger Jan-Erik Karlsson som dagen till ära - och som en vändagshälsning - har döpt lammet till Anne Berner!

Karlsson är en drivande kraft i den åboländska skärgården med många järn i elden, bland annat olika turismprojekt och butiksverksamhet på Nötö. Han har engagerat sig mycket i frågan om de planerade avgifterna för förbindelsebåtstrafik och är mycket lättad över att planerna på avgifter slopades.

- För mig personligen, som driver näringar ute i skärgården med butik och djur, betyder det att allt går lättare och smidigare. Det fungerar som tidigare. Jag skulle ha varit tvungen att börja med en massa specialarrangemang och det skulle förstås ha blivit hemskt mycket dyrare. Jag övervägde till och med att stänga butiken för den här sommaren, under prövotiden, för att se hur det utvecklar sig, säger Karlsson.

(Artikeln uppdaterades kl. 18.40 med en kommentar om lammet som döptes till Anne Berner)