Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Företagare i skärgården: "Vi är lättade"

Från 2017
Uppdaterad 13.02.2017 11:31.
soluppgång
Bild: Brand X Pictures.

Nyheten om att kommunikationsminister Anne Berner (C) avstår från planerna att införa avgifter på förbindelsebåtarna, får skärgårdsbor att dra en suck av lättnad.

- Jag är väldigt lättad, precis som de flesta av oss här ute. Vi har länge levt i oro och ovisshet, säger företagaren och mjölkbonden Andreas Johansson som bor på ön Heisala i Pargas.

Flera företagare hade redan hunnit fundera på framtiden och hur eventuella avgifter skulle ha påverkat deras liv i skärgården.

- Många som sköter om transporter i skärgården har hört av sig under vintern och har frågat mig hur det blir. Jag hann redan diskutera eventuella avgifter med foderleverantören och med mejeriet. För vår familj hade enbart mjölkbilen som hämtar mjölken från vår gård kostat oss mellan 25 000 - 40 000 euro extra per år.

Andreas Johansson, SFP
Bildtext Andreas Johansson.
Bild: Yle/Nina Bergman

Andreas Johansson hoppas ändå att diskussionen kring skärgårdstrafiken inte är avslutad.

- De flesta förstår att man måste fortsätta att fundera på skärgårdstrafiken. Jag tror nog att man kan få skärgårdstrafiken både flexibel, digital och kostnadseffektiv även om det här senaste förslaget nu ratades.

- Med tanke på framtida diskussioner är det viktigt att komma ihåg att kunskapen om vad som fungerar i skärgården finns här på lokal nivå, säger Johansson.

Diskussion om artikeln