Epidemi av hepatit A härjar i Helsingforsområdet
Flera personer har fått leverinflammation efter hepatit A-smitta i Helsingforsregionen i januari. Hälsovårdsmyndigheterna påminner om vikten av god handhygien samt av att använda kondom.
Antalet personer som har fått leverinflammation till följd av hepatit A-smitta är fem stycken. Att alla fem fått smittan inom en kort period, i januari, är exceptionellt.
- Vi har tidigare haft vågor av smittan via till exempel djupfrysta bär. Nu handlar det om smitta via sex mellan män, säger Hannele Kotilainen, överläkare i Helsingfors.
Kondom är ett bra sätt att skydda sig mot viruset, påminner hon.
Våg av smittor över hela Europa i fjol
De flesta som får hepatit A smittas under en resa till något land med sämre hygienförhållanden.
- Resenärer uppmanas vaccinera sig, man får bra skydd av vaccin, säger Kotilainen.
Men ett annat sätt att få smittan är via sex, och den vägen sprids smittan nu också i Finland. Europeiska smittoskyddsmyndigheten ECDC har i december informerat om en våg av hepatit A i europeiska städer.
- De har följt med antalet A hepatit-smittor i olika europeiska städer och antalet har klart stigit under hela år 2016. Därför uppmanar de alla europeiska länder att följa med läget, säger Kotilainen.
Hepatit A
Hepatit A är en leverinflammation som orsakas av ett virus. Sjukdomen kallades tidigare smittsam gulsot.
Så smittar det
Hepatit A kan smitta via dålig handhygien. Stora mängder av viruset utsöndras med avföringen redan en vecka innan den insjuknade har symptom. Genom god handhygien kan den insjuknade se till att viruset inte smittar via livsmedel, vatten eller som kontaktsmitta. Viruset sprids också via delade sprutor eller oskyddat sex. Under de senaste åren har det i Finland och på andra håll i Europa förekommit flera hepatit A-epidemier som orsakats av djupfrysta bär. Viruset är vanligt i länder med dålig hygien.
Symptomen
Tiden från smitta till de första symtomen är 15–50 dygn. Hepatit A börjar plötsligt, vanligen med aptitlöshet och illamående. Feber och magsmärtor brukar förekomma. Efter några dagar blir huden och ögonvitorna gulfärgade. Det här beror på bilirubinet, ett avfallsämne efter nedbrytningen av hemoglobin som den inflammerade levern inte kan bryta ner. Hos små barn är sjukdomen ofta helt symtomfri. Risken för allvarlig leverinflammation ökar med åldern, men sjukdomen leder ytterst sällan till döden.
Åtgärder
Hepatit A konstateras om blodprov visar att antikropparna i blodet stiger, och leverfunktionsproverna visar förhöjda S-ALAT och S-ASAT-värden. Det finns inget läkemedel mot hepatit A, utan sjukdomen går över av sig själv. Patienten kan behöva månader att återhämta sig, men har man en gång haft hepatit A har man livslångt skydd mot viruset. Det går att vaccinera sig mot hepatit A.