Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

Anne Hietanen: När drevet går

Från 2017
Uppdaterad 16.02.2017 15:22.
Anne Hietanen är redaktör på Svenska Yle-
Bild: Yle.

Något i dagens debattklimat gör mig olustig och det är den blodtörstiga hungern efter att håna och hänga ut folk som säger och gör fel.

Jakten på den skyldige känns nästan barbarisk, drevet går var och varannan dag och helt vanliga människor drar sig inte för att håna och göra sig lustiga över andra personer som har gjort fel.

Jag lever åtminstone utåt sett i en liten bubbla och jag deltar inte i olika debatter. Jag avhåller mig från att kommentera dagshändelser och jag har tidigare tänkt att det beror på feghet, men egentligen beror det mest på avsmak.

Njuter av att hitta fel

Det känns nästan som om mängder av människor riktigt njuter av att hitta fel och klumpigheter och sedan raskt hänga ut människor, instanser, ja nästan vad och vem som helst. Det är klart man ofta kan önska sig bättre omdöme av de flesta, och i synnerhet av våra folkvalda, men ofta går det fel. Det är sorgligt, det tycker alla men varför är vi så jäkla glada över att kunna påvisa detta och sedan älta det och håna och hålla på med vad var det jag sade osv. Jag tycke det är destruktivt och osmakligt.

Ta fast folk

Det värsta är när helt vanliga människor offras. Någon gör en tabbe, sätter ut fel bild på instagram eller skriver något inte helt genomtänkt på sin blogg. Om personen inser sitt misstag och ber om förlåtelse borde det ju räcka med det, men nej, drevet rullar vidare.

Måste alla vara av rätt åsikt? Varför är det så viktigt att ha rätt? Varför är det så roligt att ta fast folk för okunskap?

Mellan tanke och enter

Och ja, eftersom jag nu själv är så moralisk och självgod borde jag ju verkligen ge mig in i debatten och föregå med gott exempel på hur man skall göra, men jag kan inte, jag har inte alla verktyg och framförallt har jag inte krafter för att föra en snygg argumentation. Det här är ju i och för sig kanske lite skrämmande att en person med en fil. mag. (i det här fallet jag) säger att hen inte har verktygen, vem har det i så fall? Hur utbildad måste man vara? Spontant tänker jag att det ändå inte alls hänger på utbildning över huvudtaget, utan på normal vett och etikett. Sunt bondförnuft försvinner lätt någonstans mellan tanke och enter.

Så, jag är nog visst ändå feg, jag vill inte bli påkommen med att jag gått på lögner, inte ägnat mig åt tillräcklig källkritik. Vårens första avsnitt handlar om Lögner och propaganda och jag pratar bland annat om källkritik med retorikern Elaine Eksvärd.

Programmet är inte längre tillgängligt

Diskussion om artikeln