Viltcentralschefen inte överraskad av skjuten alfavarg: ”Helt väntat”
En vargjakt förra veckan slutade i att man sköt en alfahona i Bjärnå. Det är beklagligt, men inte överhuvudtaget överraskande, säger Egentliga Finlands viltcentrals t.f. chef Jörgen Hermansson.
Känslorna gick heta efter att det uppdagats att den varg som fällts i Bjärnå en alfahona, som dessutom högst troligen var dräktig. Yle Åboland kontaktade viltcentralens t.f. chef Jörgen Hermansson för att få svar på en del av de frågor som ställdes i kommentarsfält på vår webbplats.
En av de stora frågorna var hur det är möjligt att jägarna inte identifierade en alfahona. Enligt Hermansson är det inte så lätt som det låter att skilja en alfahona från andra vargar.
- Det skulle vara önskvärt, men det har visat sig vara svårt att i såväl jakt- som fältsituation bedöma ålder och kön på en varg. Tänk till exempel på en räv, det är väldigt svårt att bedöma om det är en hane, hona eller valp, säger Hermansson.
Enligt Hermansson var det därför inte någon överraskning att en alfahona fällts under vargjakten.
- Oberoende vilka förändringar man gör så är det väntat att ett visst antal alfadjur kommer att fällas. Det har varit klart från början. Tidigare år har visat att det inte helt och hållet går att eliminera den här situationen. Följaktligen ändrade vi processen så att man minskade på kvoten av vargar som får skjutas.
- Man följer upp vargbytet kontinuerligt, där man kan följa med ifall alfadjur fälls. Det påverkar sedan beviljandeprocessen, som fortfarande är igång. Skjuts det alfahonor så minskar mängden vargar som får skjutas resten av vintern. Så jag ser inte den stora överraskningen i att en alfahona fällts någonstans. Det var helt väntat, berättar Hermansson.
Jaktlag som fällt alfadjur kan få dispens också i framtiden
Flera kommentarer frågade sig också varför jägare som inte kan identifiera alfadjur får dispens för att jaga varg. Enligt Hermansson är det vargsituationen i regionen som är den mest tyngande orsaken i beslutsprocessen.
- Man beviljar licenser i förhållande till var någonstans det finns vargar, säger Hermansson.
Så ett jaktlag som ett år fällt ett alfadjur kan nästa år få dispens att jaga varg igen?
- Varje ansökan som skickas in bedöms efter de kriterier som finns för vargjakten. De är inte beroende av vad som hänt tidigare år, säger Hermansson.
Så du ser inte ett problem med att jaktlag som fällt alfadjur tidigare år får dispens också nästa år?
- Det är naturligtvis ett problem att man skjuter en alfahona. Det är ju det vi försöker undvika. Men vi har också varit medvetna om att det kommer att ske. Att det nu skjutits en alfahona är beklagligt i sig, men det är ingen katastrof för Finlands vargstam, säger Hermansson.
Alfadjuren viktiga för vargflocken
Alfaparet spelar en viktig roll i en vargflock. Paret fungerar både som den reproducerande delen av flocken och leder också djuren. Det är svårt att säga exakt hur flocken påverkas av att alfahanen eller -honan fälls.
- Det är helt möjligt att ett annat par tar deras roll och flocken lever vidare, men det vet vi inte. Skjuter du en valp så är sannolikheten för att en flock skulle försvinna mycket liten. Med tanke på reproduktionen är honan den mest värdefulla individen, förklarar Hermansson.
Tror du att jaktlagen avsiktligt skjuter alfadjuren?
- Nej, det tror jag inte, säger Hermansson.
Du tror att de följer regelverket till punkt och pricka?
- Jag tror att de gör sitt bästa. Man kan förvisso spekulera en hel del kring varför många alfadjur blev skjutna i fjol. Det tror jag ingen har något svar på, men det är alldeles säkert att det inte går att känna igen dem. Det är det stora problemet, svarar Hermansson.
"Ett enormt pussel, vi kommer aldrig att kunna tillfredsställa alla parter"
Den alfahonan som fälldes nu kommer med andra ord troligen att leda till att kvoten för vargar som får fällas i vinter minskar. Exakta siffror finns inte, eftersom Finlands viltcentral inte ännu har behandlat ärendet. Kvoten gäller på nationell nivå och det är inte säkert att sydvästra Finland påverkas av beslutet.
Fungerar då det nuvarande systemet? Enligt Hermansson har man kommit fram till den bästa av möjliga lösningar.
- Det har varit otroligt svårt att komma fram till ett system som tar alla i beaktande. Både dem som har problem – antingen upplevda eller verkliga problem med vargen – och att följa de otroligt strikta regler och direktiv som finns för vargjakten. Det är ett massivt pussel som vi jobbat med i tiotals år, säger Hermansson.
- Vi fyller lagens krav. Vi fyller kraven på vargstammens fortbestånd, men så att också mänskorna som tvingas leva bland vargarna också klarar av situationen. En drömsituation skulle vara att alla är nöjda och glada, men det kommer vi aldrig att uppnå, säger Hermansson.