I nattens mörker blir polisens arbete mer krävande
Svansen slår hårt i burens galler, tassarna trampar och det hörs ett målmedvetet gnyende. Kvällsskiftet inleds och polishunden Nasu går till polisbilen bredvid husse och äldre konstapel Björn Borg. Vart hundpatrullen styr i natt vet ännu ingen.
Att bli hundförare var länge äldre konstapel Björn Borgs dröm. Sedan åtta år tillbaka lever han mitt i drömmen och nu sätter det sin prägel på såväl jobb som hemmaliv. Hunden följer honom till arbetet varje dag och natt och den bor hos Borg som alltid har ansvaret över hunden. Det är speciellt att vara hundförare säger Borg och ler.
Mörkret gör sitt
I hela sitt yrkesverksamma liv har Björn Borg haft skiftesarbete. Redan som 17 åring jobbade han som servitör och i 18 år har han nu patrullerat längs Vasas gator och den österbottniska landsbygden. Han tycker om att jobba under natten, det är utmanande och spännande.
- Mörkret gör att vi har svårare att agera och man måste vara mera på helspänn. Jag upplever att våldsbrott och allvarligare brott inträffar kvälls- och nattetid, och de intresserar mig mest. Jag vill ha lite utmaningar, säger Borg.
Under kalla vinternätter händer det att natten blir lång. Polispatrullerna kan ta eget initiativ till trafikövervakning, men nätterna spenderas också på utbildning och träning på skjutbanan. För Borg kan nätterna användas till att träna Nasu i olika situationer.
Extra krydda i natten
Att ha en polishund vid sin sida under arbetsskiftet betyder också att de uppdrag som patrullen tar emot kan vara av speciellt krävande karaktär. Nattetid kan hunden utnyttjas i många situationer, inte minst tack vare sitt goda luktsinne.
- Blir det farliga situationer blir vi oftast kallade dit. Han är också tränad att spåra människor, det kan vara brottslingar eller människor som gått vilse. Hunden söker också föremål, vapen och droger. I mörker kan hundens goda luktsinne utnyttjas då vi lokaliserar människor. Hunden kan lokalisera människor på över 200 meters avstånd i de rätta väderleksförhållandena, säger Borg.
Ser natten annorlunda ut för en hundpatrull jämfört med en patrull utan hund?
- Jag följer med hurudana uppdrag det kommer i närliggande distrikt och om de har hund på jobb där. Jag kan någon natt hitta mig själv uppe i Karleby eller i Seinäjoki. Jag har alltså ett större område som jag jobbar på och kan egentligen bli kallad vart som helst, säger Borg.
Rutin men åldern tar ut sitt
Några speciella förberedelser inför natten har inte Borg.
- Jag har jobbat som polis i 18 år nu, så det börjar gå på rutin. Om jag vet att något speciellt väntar går jag igenom vad jag kan tänkas möta under natten på förhand men annars har jag inga särskilda förberedelser, säger Borg.
Efter nattskiftet är det inga problem att få tag i sömnen, och redan efter fyra-fem timmars vila brukar Borg vara på benen igen.
- Litet tröttare än normalt är jag, men än så länge har jag inga problem med att jobba natt. Det beror litet på hur natten varit, har det varit mycket jobb är jag mera tung i huvudet. Jag har också märkt att det blir tyngre med åren. När jag började som polis för 18 år sedan kunde jag gå flera dygn i sträck, men det lyckas inte längre, säger Borg.
Några speciella förberedelser inför eller efter nattskiftet behövs inte heller för Nasu.
- Han behöver ingen återhämtning alls, han kunde jobba flera dygn i sträck. Han klarar av nätterna mycket bättre än husse för han ligger och sover i bilen då vi kör och har paus, säger Borg.
Jobbar du nattetid? Berätta för oss dina erfarenheter av att vaka nattetid!