Hoppa till huvudinnehåll

Vetamix

Digiträning: Lösenordsroboten - testa hur snabbt ett lösen hackas

Från 2017
Uppdaterad 29.10.2020 10:38.
Bild med texten; Testa dina lösenord.

Lösenord är vårt digitala livs välsignelse och förbannelse. Å ena sidan skyddar lösenorden vår integritet men å andra sidan är det svårt att komma på ett lösenord och ännu svårare att komma ihåg det. Till all lycka finns det verktyg som hjälper dig att hålla koll på dina lösen.

Lösenordsroboten

Med vår lösenordsrobot kan du testa styrkan på olika lösenkombinationer. Vi sparar inte informationen och skickar inte heller vidare den. Trots det lönar det sig aldrig att använda riktiga lösenord. Använd riktiga lösenord enbart på skyddade plattformer som är avsedda för dem.

Använd alltså inte dina riktiga lösenord.

Vår maskin bygger på Dropbox program för öppen programvara som uppskattar styrkan på lösenorden med flera olika mätare. Maskinen utgår ifrån att kriminellas program kan försöka gissa ett lösenord en miljon gånger i sekunden. Hur snabbt ett lösenord hackas beror på hur effektivt en dator kan räkna och hur bra lösenordet är skyddat. En miljon gissningar i sekunden är inte speciellt mycket. Statliga hackare har uppskattats kunna jobba med en hastighet på en triljon gissningar i sekunden.

Ett bra lösenord är långt

1. Längden avgör. Det finns otaliga råd för vilken form ett lösenord ska ha men den viktigaste egenskapen är längden: ju längre desto bättre. Hitta på en ordramsa som är oförutsägbar men som du ändå kommer ihåg. Ett lösenord som är längre än 12 tecken är redan så svårt att lista ut att de flesta brottslingar inte ens vill försöka.

2. Se till att dina viktigaste konton har ett bra lösen. Det är speciellt viktigt att din e-post har ett starkt lösenord eftersom man lätt kommer åt andra konton via e-posten. Då du byter lösenordet till exempelvis ditt Facebook-konto får du ett e-post om lösenordsbytet. Det finns flera varnande exempel på hur en hackare kan kapa hela ditt digitala liv.

3. Hitta alltid på ett nytt lösenord för ett nytt konto. Det lönar sig inte att använda samma lösenord på flera konton. Om lösenordet hackas på en plattform finns det en risk att alla andra konton lösenordet är kopplat till kapas.

4. Använd flera olika tecken i ditt lösenord. Ditt lösenord blir starkare om du lägger till specialtecken, stora och små bokstäver samt siffror.

De sämsta lösenorden 2019

Splash data listar årligen de sämsta lösenorden ur säkerhetsperspektiv. 10 i topp för fjolåret är:

1. 123456
2. 123456789
3. qwerty
4. password
5. 1234567
6. 12345678
7. 12345
8. iloveyou
9. 111111
10. 123123

Se hela listan här.

Lösenordshanterare hjälper dig att hålla koll

Då du har skapat flera lösenord, som är över 12 tecken långa, till dina olika konton kan du behöva hjälp att komma ihåg lösenorden. En stor del av alla tjänster på nätet kräver ett lösenord vilket gör att du snabbt har en hel hög lösen, men hur ska du komma ihåg dem alla?

Ett enkelt men säkert tips: skriv upp lösenorden på ett papper och sätt pappret på ett säkert ställe långt ifrån din dator.

Ett lösenord som är längre än 12 tecken är redan så svårt att lista ut att de flesta brottslingar inte ens vill försöka.

Med tvåstegsverifiering kan du också göra det säkrare att logga in. Tjänsten eller appen fungerar så att du får exempelvis ett sms till din telefon i samband med en inloggning. Meddelandet innehåller en kod med vilken du verifierar inloggningen. Då krävs alltså förutom ett användarnamn och ett lösenord också användarens telefon i samband med en inloggning.

Så här tar du i bruk tvåstegsverifiering på Google, Apple och på Microsoft.

Det finns också program som fungerar som lösenordsvakter. Det finns flera olika varianter varav många kostar, speciellt om du vill använda programmet på flera än en apparat.

1. Google Smart Lock (Android, Chrome)

Med Googles gratis lösenordshanterare kan du hantera dina lösenord på flera olika apparater samtidigt. Programmet kan automatiskt spara nya användaruppgifter och du kan också lägga till gamla uppgifter i efterhand. Då du aktiverar Smart lock kan du öppna konton automatiskt.

Du aktiverar Smart lock genom att gå in på Chrome-webbläsarens inställningar.

1. Inställningar -> Visa avancerade inställningar -> Lösenord och formulär. Välj Spara lösenord. Via menyn Hantera lösenord kan du ta bort och granska de sparade lösenorden.

2. Apples iCloud-nyckelring (iOS, OSX, Safari)

Pilar som visar var du kan aktivera Apples iCloud-nyckelring för att hantera dina lösenord.
Bild: Yle/Rose-Marie Dahlström

Apples iCloud-nyckelring sparar dina lösenord och fungerar på alla apparater som är kopplade till ett iCloud-konto. Nyckelringen är skyddad med ett huvudlösen som är det samma som lösenordet till ditt AppleID.

För att ta i bruk nyckelringen ska du gå in på apparatens inställningar.

Välj Inställningar -> iCloud -> Nyckelring.

Nyckelringen föreslår ett komplicerat lösenord då du registrerar dig på en ny tjänst.

Den ursprungliga artikeln är skriven av Joni Nieminen och Antti Saarenpää på Yle Oppiminen.

Artikeln uppdaterad 29.10.2020: De sämsta lösenorden uppdaterade med listan år 2019.