Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

Tom Simola stannar som stadsdirektör i Raseborg - Salo valde Lauri Inna till ny direktör

Från 2017
Uppdaterad 13.02.2017 23:49.
Raseborgs stadsdirektör Tom Simola.
Bildtext Tom Simola har varit stadsdirektör i Raseborg i ungefär ett och ett halvt år. Före det var han kommundirektör i Kimitoöns kommun.
Bild: Yle/Marica Hildén

Raseborgs stadsdirektör Tom Simola föll på målstrecket då stadsfullmäktige valde ny stadsdirektör till Salo. Fullmäktige valde efter omröstning Hattulas kommundirektör Lauri Inna till ny stadsdirektör i Salo.

Stadsstyrelsen hade gett stadsfullmäktige fria händer i valet av stadsdirektör. Men i praktiken stod valet mellan tre män som hade gallrats fram under ansökningsprocessen bland de totalt 23 kandidater som hade sökt jobbet i Salo.

De tre männen på målrakan var Raseborgs stadsdirektör Tom Simola, Hattulas kommundirektör Lauri Inna och Lundos kommundirektör Esko Poikela.

Rösterna föll 23 för Simola, 28 för Inna och 0 för Poikela. Omröstningen skedde med slutna valsedlar.

Goda kandidater

Under fullmäktigemötet lyfte ledamöterna fram att de tre kandidaterna i slutspurten alla var duktiga och kompetenta. Tom Simola fick bland annat beröm för sin långa erfarenhet inom den kommunala sektorn. Och det poängterades att det var en av de viktigaste egenskaperna man letade efter hos den nya stadsdirektören.

De som talade för Lauri Inna lyfte fram att han är ung, ivrig och fördomsfri. En visionär.

Stadsstyrelsens ordförande Annika Viitanen (Saml.) var nöjd efter valet av stadsdirektör. Hon konstaterade att Salo hade tre goda kandidater att välja mellan och resultatet var sist och slutligen rätt klart.

- Jag tror att Lauri Inna kommer att bli en stadsdirektör som bygger framtidens Salo.

Viitanen hoppas hon att staden får en stadsdirektör som lyssnar på invånarna, som jobbar för att skapa nya jobb och en god ekonomi.

Salos nuvarande stadsdirektör Antti Rantakokko går i pension den sista augusti, men torde jobba sin sista dag i slutet av maj.

Simola säger sig vara lättad

Raseborgs stadsdirektör Tom Simola hänger ändå inte läpp utan säger sig känna en stor lättnad.

Raseborg är det han sysslar med nu hela tiden och det har inte alls varit självklart att söka sig bort.

- Under den här tre månader långa processen har jag nog varit lite av och an hela tiden. Ena dagen har jag tänkt Raseborg och andra dagen Salo.

Ledamöter som sitter i bänkar.
Bildtext Raseborgsfullmäktige väntade ivrigt på besked om Simola. De hade möte samtidigt som Salo.
Bild: Yle/Tove Virta

Han säger att ju närmare valdagen kom blev känslorna för Raseborg starkare.

- Senast i dag när jag satt och skrev e-post tänkte jag att det här nog kanske känns som mitt rätta ställe just nu.

Inget oväntat resultat

Simola säger också att han väntade sig en väldigt jämn kamp om jobbet.

- Jag har märkt att partipolitiken i Salo också inom grupperna är ganska komplicerad. Det fick jag ju ta del av här under processens lopp.

Han säger att processen var hans personliga projekt och att han hoppas ha lärt sig något av det hela.

- Det ger mig garanterat lite visdom i framtiden.

Simola säger att han hela tiden har varit inställd på två möjligheter och att han inte har låtit valet påverka hans jobb i Raseborg.

Stannar helhjärtat i Raseborg

Tom Simola säger att han nog nu med stor sannolikhet bara kommer att fokusera på Raseborg och inte söka sig annanstans.

- Jag ser nog inte nu framför mig några sådana jobb som jag skulle söka till. Den här processen har varit ganska lång och tar på krafterna också.

Han understryker också att han inte har någon orsak att söka sig bort från Raseborg eftersom han trivs med personalen och tycker att samarbetet med politikerna fungerar väl.

Han har också startat processen att förändra Raseborg och den är i full gång.

Fullmäktige i Salo röstade om ifall de skulle välja en av kandidaterna i reserv ifall den fullmäktige väljer tackar nej. Fullmäktige röstade ändå ner det alternativet och valde ingen i reserv.

Simola säger för sin del att ifall Lauri Inna skulle tacka nej och politikerna i Salo vände sig till honom så skulle han i sin tur tacka nej till Salo.

Diskussion om artikeln