Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Flera streamningstjänster konkurrerar med Netflix - vilken är bäst för dig?

Från 2017
Uppdaterad 19.02.2017 17:13.
En skärmdump på programmet Grand Tour på Amazon Prime Video.
Bildtext The Grand Tour är en relativt ny tv-serie som streamas på Amazon Prime Video.
Bild: Skärmdump / primevideo.com

Finländarna har med stormsteg tagit i bruk lagliga streamningstjänster med vilka man kan se på filmer och serier. Vi har tittat närmare på några sådana här aktörer.

Vår koll fokuserar på Netflix, Viaplay, HBO Nordic och Ruutu+ samt nykomlingarna Amazon Prime Video och C More. Alla sex ger tillgång till en hel del videomaterial på nätet till en fast månadsavgift.

Sådana här tjänster används i dagens läge av närmare 1,5 miljoner finländare, enligt en rapport från i oktober.

Men det finns skillnader i hur mycket de kostar och vad de faktiskt innehåller. Skillnaderna i utbudet förklaras bland annat av att ett enskilt streamningsföretag kan ha valt att prioritera ett visst slags innehåll, och kan ha ensamrätt till en del filmer eller serier.

Konsumentexperter: Kolla villkoren

Både Konsumentförbundet och Konkurrens- och konsumentverket betonar att det är viktigt att noggrant läsa villkoren för den tjänst man väljer.

– Kontrollera vilken period som är gratis, vad det kostar efter det och när kan man säga upp abonnemanget. Och dessutom vilka apparater som stöds, kommenterar Miina Ojajärvi, jurist på Konkurrens- och konsumentverket.

Alla de betaltjänsterna vi presenterar i den här artikeln har en uppsägningstid på en månad. Undantaget är Ruutu+, om man väljer att betala var tredje eller sjätte månad.

– För det mesta verkar tjänsterna fungera så pass väl nuförtiden att få är missnöjda. Det har bara kommit in enstaka klagomål, till exempel om dålig bildkvalitet och dålig kundservice, tillägger Ojajärvi.

Amazon Prime Video

Pris: Kostar 5,99 euro i månaden. Under det första halvåret är priset 2,99 euro i månaden. Du kan streama två videor samtidigt. Första veckan är gratis.

Amazon Prime Video lanserades i Finland i december och har ett stort utbud av filmer och serier. Har satsat på egenproducerade serier och är Netflix-tjänstens huvudsakliga konkurrent på många marknader.

Exempel på några populära serier och filmer: The grand tour, Transparent, The man in the high castle, Wanted, Hulk, Grease, Scarface, Despicable me och Transformers.

Utbudet i vårt land är aningen begränsat. Till exempel saknas den senaste säsongen av Amazons egna serier Bosch och Mozart in the jungle.

Amazon Prime Video har textning på engelska, franska, spanska, italienska och portugisiska, men inte på svenska eller finska.

Materialet är tillgängligt i hög upplösning (HD). En del innehåll finns också i extra hög upplösning (4K-kvalitet).

Amazon Prime Video
Bild: Skärmdump / primevideo.com

Ruutu+

Pris: 7,95 euro i månaden (Ruutu+ Viihde). Gratis första månaden.

Nelonen Medias betalvideotjänst Ruutu+ har endast material i låg upplösning (SD-kvalitet) i sitt nöjespaket, vilket är ett stort minus om man har tänkt titta på storbildsskärm.

Man siktar ändå på att erbjuda nöjesinnehållet i HD-kvalitet inom en snar framtid, enligt uppgifter till Yle Nyheter. Sportinnehållet som finns i ett dyrare abonnemang (Viihde & Urheilu, för 29,95 euro i månaden) är redan i dag i HD.

Tjänsten ger tillgång till relativt få filmer och serier. Det innehåll som inte är på finska textas till finska. Textning på svenska saknas.

Fokuserar på "nöjesvarumärken och stjärnor som finländare känner till", till exempel Vain elämää, Temptation Island Suomi, Arman Pohjantähden alla och Unelmien poikamies.

Exempel på serier som kan ses via Ruutu+ för tillfället: 24 Legacy (snabbt efter premiären i USA), Holmes NYC, Quantico, Grey's anatomy (snabbt efter premiären i USA), Blind Spot, Fargo och House of Lies.

De här filmerna finns också: Drive, Twilight, The hobbit, Valkyrie, Tarzan, Need for speed och 22 jump street.

Ruutu+
Bild: Skärmdump / ruutu.fi

Netflix

Pris: Streamning i låg upplösning: 7,99 euro i månaden. Eller två euro mer för streamning i HD-kvalitet på två apparater. För 11,99 euro i månaden kan man strömma material till fyra apparater, och till och med i 4K-kvalitet (bara några tiotals serier eller filmer är tillgängliga i mycket hög upplösning). Första månaden är gratis.

Netflix är för tillfället den populäraste streamningstjänsten bland oss finländare.

Den billigaste abonnemangstypen spelar alltså endast upp videor i låg upplösning. Det räcker troligen om du nöjer dig med att se på film och tv-serier via surfplatta. Däremot håller inte bildkvaliteten särskilt väl för att visas på en större tv- eller datorskärm. Då kan det vara bättre att välja HD- eller 4K-abonnemanget.

Videobiblioteket är omfattande och uppdateras regelbundet. Netflix-användare i Finland har för tillfället tillgång till cirka 350 dokumentärer, 500 serier och 2000 filmer, enligt Allflicks.fi.

Tjänsten har en hel del eget innehåll som producerats med stor budget, till exempel serierna House of cards och Stranger things.

Det mesta av innehållet är ändå lite äldre, och sortimentet är cirka hälften mindre i Finland än till exempel i USA. Antalet tillgängliga titlar har också minskat under senare år.

Tjänsten har textning på många språk - bland annat på engelska, finska och svenska.

Exempel på några populära serier: Breaking bad, House of cards, Stranger things, Narcos, Homeland, Firefly, Black sails, Sons of anarchy, Modern family, Orange is the new black.

Netflix
Bild: Skärmdump / netflix.com

Viaplay

Pris: Månadsavgift på 8,95 euro för videomaterial i HD-kvalitet. Den första månaden är gratis.

Viaplay är den andra största aktören på den finländska marknaden.

Har tusentals filmer och många tv-serier, men i vissa fall måste du betala extra för innehållet - till exempel 1,90 euro eller 2,90 euro per video. Då kan du ändå få se också relativt nya filmer, och nordiska filmer, vilket inte är en självklarhet på Netflix och Amazon Prime Video. Har däremot färre serier än flera av konkurrenterna.

Viaplay erbjuder textning både på svenska och finska.

Exempel på några populära filmer och serier: Grimsby, Kingsman, Djungelboken, Grey's anatomy, South park, Supernatural.

Viaplay
Bild: Skärmdump / viaplay.fi

HBO Nordic

Pris: 9,95 euro i månaden. Den första månaden är gratis.

HBO Nordic innehåller många färska och prisade serier; flera av dem är egenproducerade. Den mest kända är troligen Game of thrones. Här finns också en del filmer, dokumentärer och ståuppkomik-program. Totalt verkar här finnas mer än 570 filmer och 150 serier.

Tjänsten har köpt rättigheter till en del nytt innehåll från USA Network, Showtime, Starz, FX, Hulu, BBC, Syfy och MTV.

Exempel på serier: Game of thrones, Westworld, Vikings, The Affair, Billions, Black Sails, Sex and the city, Mr Robot och The Wire.

HBO Nordic uppdateras regelbundet med nytt innehåll. Till exempel i januari blev följande filmer tillgängliga: Catch me if you can, Dead again, Into the wild, The italian job, The last airbender, Little fockers, Meet the parents och Minority Report.

Några dokumentärer: Becoming Warren Buffet, Vice special report: fighting Isis, Class divide, Meet the donors: does money talk?.

HBO Nordics mobilapp har kritiserats för att den kraschar och fungerar dåligt. Till exempel i Google Play-butiken har appen endast fått vitsordet 2,4 av 5.

Tjänsten har textning både på finska och svenska. Innehållet visas som bäst i HD-kvalitet, men användaren kan inte själv välja vilken kvalitet uppspelningen ska ha.

HBO Nordics webbplats
Bild: Skärmdump / fi.hbonordic.com

C More

Pris: 9,95 euro i månaden. Gratis första månaden.

C More är en ny inhemsk streamningstjänst. Den lanserades som en större, självständig webbtjänst den 15 februari. Var tidigare en del av MTV Katsomo.

Tjänsten erbjuder 500 utländska filmer och 80 serier.

Den skryter i tillägg med rikligt inhemskt och nordiskt innehåll. Vårt stickprov bland populära finska och svenska filmer stöder det här (mer om det längre ned i artikeln).

C More satsar också på barnprogram - särskilt på finska. Till exempel: Postimies Pate, Pipsa Possu, Kung-Fu panda, Pippi Långstrump och Mumin (på finska, och ingen svenskspråkig textning).

Finsk eller svensk textning är tillgänglig för en stor del av innehållet, men tydligen inte för barnprogram.

Det förekom enstaka problem med att spela upp videor på C More under premiärveckan. Förhoppningsvis lyckas MTV, som administrerar tjänsten i Finland, lösa de här problemen snart.

Felmeddelande på C More
Bildtext Flera videor gick inte att starta.

Exempel på några serier som C More listar: Game of Thrones, Girls, Night Manager, Young Pope, Gåsmamman, Black Sails och Bron.

Den har dessutom filmerna Revenant, Hateful eight, Deadpool, Whiplash, American sniper, Fast and furios, Fifty shades of grey, med flera.

C More
Bild: Skärmdump / cmore.fi

Jämförelse av utbudet

Vi tittar här närmare på vilka populära filmer som finns i streamningstjänsternas utbud:

Tabell

Netflix tog alltså hem vinsten i den här jämförelsen. Den hade åtta av 20 filmer i sitt sortiment.

Tvåa kom nykomlingen Amazon Prime Video med fyra filmer av 20.

Viaplay hade däremot bara tre av filmerna på vår lista inkluderade i abonnemanget. Det var ändå möjligt att hyra ytterligare elva av filmerna för 2,90 euro per film.

Samtidigt hittade Ruutu+ inte en enda av filmerna på listan här ovan. HBO Nordic listade endast filmen The Good, the Bad and the Ugly (heter Den gode, den onde, den fule på svenska) och C More listade endast Pulp fiction.

Finska och svenska filmer?

Vi kollade dessutom om Netflix, Viaplay, HBO Nordic, Ruutu+, Amazon Prime Video och C More hade visningsrätt till populära finska och svenska filmer.

Först de här sju kritikerrosade finska filmerna: Mysteriet Rygseck (1960), Moln på drift (1996), Den vita renen (1952), Okänd soldat (1955), Åtta dödsskott (1972), Mannen utan minne (2002), Fruset land (2006).

Det var endast C More som hittade någon av de finska filmerna ovan, och bara en av dem: Fruset land (på finska Paha maa).

Och det här är för övrigt de tio populäraste rikssvenska filmerna genom tiderna, enligt Svenska Filminstitutet:

Sällskapsresan (1980), Att angöra en brygga (1965), En man som heter Ove (2015), Emil i Lönneberga (1971), Ronja Rövardotter (1984), Utvandrarna (1971), Hundraåringen som klev ut genom fönstret och försvann (2013), Tjorven och Skrållan (1965), Sällskapsresan II - Snowroller (1985) och Den ofrivillige golfaren (1991).

På C More kunde man se tre av de svenska filmerna: Sällskapsresan, Sällskapsresan II - Snowroller och Att angöra en brygga, och Netflix listade Hundraåringen som klev ut genom fönstret och försvann.

Viaplay hade två av de svenska filmerna i sitt utbud, men endast om man betalade extra per film. En man som heter Ove gick att köpa för 13,90 euro och Emil i Lönneberga gick att hyra för 2,90 euro.

De inhemska teleoperatörernas videotjänster Elisa Viihde Aitio och Sonera Viihde var inte med i jämförelsen eftersom de oftast tar betalt per video. Vi tog inte heller upp Yle Arenan, som också har en hel del videoinnehåll eftersom tanken var att jämföra de kommersiella alternativen.

Vad har du för erfarenheter av lagliga streamningstjänster? Berätta gärna i kommentarsfältet här nedan.

Diskussion om artikeln