Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Hålet i Aijala torde förbli ett mysterium

Från 2017
Gropen i Aijala i Kisko
Bild: Lehtikuva / Jussi Nukari

Orsaken till slukhålet i Aijala i Kisko i Salo förra veckan torde förbli oklar, säger Ossi Leinonen, ledande sakkunnig på Säkerhets- och kemikalieverket, Tukes.

Då verksamheten i gruvan i Aijala lades ner stängdes gruvan och utredarna kommer inte in i gruvgångarna under hålet. Utredarna har bara haft gamla kartor över gruvan till sitt förfogande.

- Vi har bara kunnat gissa oss till orsaken till olyckan. En orsak kunde vara att markområdet har sjunkit ner i ett tomt utrymme undertill, säger Leinonen.

Enligt Leinonen fanns det ett svagt område under hålet i marken och det kan ha uppstått ett tomt utrymme där. Marken har sedan bara plötsligt rasat ner i utrymmet.

Nu ska rasområdet fyllas och det arbetet torde bli klart den här veckan. Området ska också omgärdas av ett staket. Det är bolaget Outokumpu som står för arbetet, samma bolag som också bedrev gruvverksamheten.

Stadigvarande förbud

Tukes kommer att inspektera arbetet i slutet av veckan och beslutar då om ytterligare åtgärder behövs.

Det kommer att utfärdas ett stadigvarande förbud för att röra sig på det rasade området.

Leinonen tror ändå inte att det kommer att inträffa flera ras.

- Det är rätt osannolikt att det uppstår flera ras, men säker kan man inte vara. Därför kommer området för säkerhets skull att omgärdas.

Diskussion om artikeln