Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Berners besked gläder i skärgården: "En lättnad för oss alla - faktiskt en bra dag"

Från 2017
Uppdaterad 13.02.2017 19:03.
Jan-Erik Karlsson med ed lamm i famnen.
Bild: Lotta Sundström

Företagare Jan-Erik Karlsson är lättad och glad. Försöket med avgifter på förbindelsebåtarna slopades och Karlsson behöver inte längre fundera på om butiken på Nötö borde ha stängt i sommar, eller på vilka specialarrangemang som måste göras upp.

- Det känns förstås jäkligt bra, det är nog en lättnad för oss alla användare, faktiskt en bra dag. Telefonen har ringt ganska mycket hos mig i dag, glada nyheter, berättar Karlsson som är ordförande för utskärsdelegationen.

Då Yle Åboland besöker Karlssons gård i Nagu är tre endast sju dagar gamla lamm ute i solen för första gången och insuper vårluften. Kommunikationsministerns besked är så pass välkommet att Karlsson valt att kalla ett av lammen, det vita i trillingskaran, för Anne Berner. Dagen till ära, och som en vändagshälsning till ministern.

Enligt Karlsson var det speciellt viktigt för företagarna i skärgården att beslutet kom nu, och inte senare under våren.

- Vi planerar ju i rask takt redan. Våren är här, solen skiner och fåglarna kvittrar, så det är viktigt för oss att veta hur vi ska planera nästa sommar. Skulle det ha blivit avgifter skulle det ha blivit många ändringar för många av oss, säger Karlsson.

Jan-Erik Karlsson med ed lamm i famnen.
Bildtext Första gången ute i solen. Jan-Erik Karlsson gladde sig över beslutet om förbindelsetrafiken och bestämde sig för att kalla ett av trillinglammen Anne Berner.
Bild: Yle/Lotta Sundström

Beslutet betyder att förbindelsebåtarna kör som förut i sommar, utan att företagare behöver betala summor som många ansåg skulle ha varit en dödsstöt för företagsamheten i skärgården.

- För mig personligen, som driver näringar ute i skärgården med butik och djur, betyder det att allt går lättare och smidigare. Det fungerar som tidigare. Jag skulle ha varit tvungen att börja med en massa specialarrangemang och det skulle förstås ha blivit hemskt mycket dyrare. Jag övervägde till och med att stänga butiken för den här sommaren, under prövotiden, för att se hur det utvecklar sig, säger Karlsson.

Förbindelsebåten Eivor.
Bildtext M/s Eivor trafikerar till Nötö från Pärnäs, Nagu.
Bild: Yle/Nora Engström

Vid förbindelsebåtsbryggorna och ombord på båtarna har försöket med avgifter varit samtalsämne nummer ett i väntan på beslutet.

- Vi har ju varit hemskt oroliga. Och den där båtskatten är ju också ett orosmoment för oss. Vi har nog känt oss hemskt nedstämda och nedtryckta då man gått åt en yrkesgrupp så hårt som man nu gjort, säger Karlsson.

Även om lättnaden bland företagare är stor är det enligt Karlsson inte tid att luta sig tillbaka. Under höstens lopp blev det många möten kring utvecklingen av skärgårdstrafiken och det jobbet hoppas Karlsson ska få fortsätta, speciellt med tanke på den planerade landskapsreformen om några år.

- Nu ska vi diskutera den här eventuella utvecklingen och vad vi kan förbättra. Vi ska inte ligga och vänta på landskapsreformen 2019, utan nu fortsätter vi med samma fart så vi har bra förslag och kan utveckla en bättre service, kanske till och med till ett billigare pris, säger Karlsson.

Här är lammet som fick namnet Anne Berner - Spela upp på Arenan
Lammet som döptes till Anne Berner 13.2.2017
Bildtext (Se kommentaren: Anne Bäärner)
Bild: Skärmdump från Facebook

Diskussion om artikeln